Priester uit Zwevezele bekent nog vijf extra feiten van kindermisbruik

Redactie KW

De priester in kwestie heeft zelf het OpvangPunt daarover op de hoogte gebracht.

Even de voorgeschiedenis schetsen. In 2005 kwam er bij justitie een klacht binnen van grensoverschrijdend gedrag door de betrokken priester in Marke. De feiten waren van die aard dat justitie de zaak regelde met een bemiddeling. Hij moest ook een begeleiding volgen.

In 2007 werd de man benoemd tot diocesaan directeur van Vlaanderens Bedevaarten en aalmoezenier van woonzorgcentrum Herdershove in Brugge. Later werd deze aalmoezenierstaak herleid tot ‘meewerkend priester’, wat zoveel betekent als ‘mislezer’. De directeursfunctie bij de organisatie Vlaanderens Bedevaarten is vooral een organisatorische en logistieke taak.

De betrokken priester mocht onder andere geen één-op-één-contact met jongeren hebben.

Ander probleem in Zwevezele

In juni 2012 volgde er een melding van de arbitragecommissie over een ander probleem van deze priester in Zwevezele, waar hij medepastoor op die parochie was van 1983 tot 1994. In januari 2013 volgde er een dading. Dit nieuwe probleem was van dezelfde aard als het vorige probleem. De betrokken priester bleef na het oordeel van het opvangpunt zijn functie behouden. Er werd hem opnieuw op gewezen dat hij begeleiding moest blijven volgen en alle afspraken navolgen.

In november 2014, tijdens de media-aandacht voor de nieuwe pastoor van Middelkerke en de pastoor van Hooglede-Gits, heeft het opvangpunt alle dossiers nog eens doorgenomen. De situatie van deze priester bleef behouden, conform de richtlijnen van de Belgische bisschoppen en de hogere oversten.

Maandag 8 juni 2015 meldde de betrokken priester bijkomende problemen van grensoverschrijdend gedrag uit de periode 1983-1994 aan het opvangpunt. Dinsdag 9 juni 2015 heeft hij zelf het ontslag uit zijn functies aangeboden aan bisschop Jozef De Kesel, die het meteen aanvaard heeft. Diezelfde dag maakte het opvangpunt de nieuwe gegevens aan justitie over. Het opvangpunt seksueel misbruik in een pastorale relatie (bisdom Brugge) voert ook het intern onderzoek verder.

Op eigen initiatief gemeld

Er zijn op vandaag geen klachten van slachtoffers bij het OpvangPunt seksueel misbruik binnengekomen. De betrokken priester heeft het opvangpunt zelf ingelicht over zaken die het OP onbekend waren en uit dezelfde periode dateren als de gekende feiten (jaren 1983-94) en van dezelfde aard zijn. Al vele jaren volgt deze priester een psychische begeleiding voor deze zaken. Het opvangpunt is hierover tevreden, aangezien die priester sinds de begeleiding geen nieuwe feiten meer gepleegd heeft.

Naar aanleiding van de bekentenis heeft het OP toch geadviseerd om de begeleiding – al dan niet tijdelijk – op te drijven. Omdat het onderzoek nog verder lopende is, geeft het bisdom Brugge geen verdere toelichting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier