Priester Stephan Houtman bereidt zich voor op heropstart misdiensten: “Ook wij moeten creatief zijn”

Priester Stephan Houtman zet de stoelen in de Sint-Audomaruskerk uit elkaar, met telkens anderhalve meter afstand. © WVHV
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

In de parochie van Adinkerke en De Panne maakt priester Stephan Houtman (56) de kerken klaar voor het hernemen van de eucharistievieringen. Daar komen onder meer raamstickers en een rolmeter aan te pas. “Hier zijn volgens de instructies maar achtendertig gelovigen toegestaan. Zo kan de kerk nog eens vol zitten.”

Het is een vreemd gezicht, aan de Sint-Audomaruskerk in Adinkerke. Priester Stephan Houtman is in de weer met raamstickers, handgel en een rolmeter, net als zijn buurman van de frituur iets verderop. “Uiteraard volg ik de richtlijnen zoals elke andere burger”, glimlacht hij. “De laatste ‘normale’ eucharistieviering die hier plaatsvond, dateert alweer van drie maanden geleden. De kerk bleef wel open voor wie een kaars wou komen branden en elke avond om 20 uur luidde ik hier de klokken, als steun voor de zorgsector. De bedevaarten in de meimaand zijn echter afgelast, communies zijn verplaatst naar september en ook de voorziene huwelijksdiensten zijn uitgesteld. Alleen begrafenissen vonden nog plaats, weliswaar in heel beperkte kring”, vertelt hij.

Coronasong

Een mens zou voor minder zwaarmoedig worden, maar Stephan blijft er positief bij. “De tijd die vrijkwam door het wegvallen van de misdiensten, de vergaderingen en de vormselvoorbereidingen, heb ik vooral gebruikt om de gelovigen te kunnen troosten die in deze vreemde tijden afscheid moesten nemen van een dierbare. Zij het dan wel met de nodige social distancing in woonzorgcentra, of via Messenger of WhatsApp bij mijn generatiegenoten. Een paar weken geleden schreef ik ook een liedjestekst. Die gaat over treuren en gemis, maar ook over weerbaarheid. Mijn coronasong heet ‘Op de valreep’, omdat we al over de piek heen waren toen ik die op YouTube plaatste.”

Zelfreflectie

De priester staat in zijn parochie bekend om zijn moderne aanpak en het gebruik van hedendaagse technologie in zijn misdiensten. “Tradities zijn mooi, maar het is ook mooi om nieuwe tradities te creëren”, vindt hij. “Zo hield het bisdom een jongerenavond online, wat ik fantastisch vind. Aan een live-uitzending op Facebook heb ik mij zelf niet gewaagd, maar ik heb wel de livestream van Kerknet gedeeld voor mijn volgers. De coronacrisis daagt ondernemers en zorgverleners uit om creatief uit de hoek te komen, maar dat geldt net zo goed voor ons. Ook voor mij was de lockdown dus een periode van zelfreflectie. Zo dacht ik er daarstraks nog over na of ik misschien vieringen in openlucht moest houden, toen ik hier de stoelen aan het klaarzetten was.”

Heropstart

Voortaan mogen er dan wel diensten tot honderd personen plaatsvinden, maar er moet telkens anderhalve meter afstand zijn tussen de kergangers. “Dat komt er dan ook op neer dat ik hier maar achtendertig stoelen kan voorzien: achttien in de middenbeuk en telkens tien in de zijbeuken. Nu ja, dan zal de kerk misschien eindelijk nog eens vol zitten”, knipoogt Stephan. “Door de mindere vieringen en de goedkopere tarieven daarvoor, hebben priesters nu effectief wat minder verdiend. Voor ons waren er geen coronapremies voorzien, maar het ligt natuurlijk helemaal niet in onze aard om daarover te morren. Wij hebben zelfs geen vakbond”, klinkt het nog.

Vanaf dit weekend vindt de eucharistieviering op zaterdag om 17 uur plaats in de Sint-Audomaruskerk in Adinkerke, en op zondag om 11 uur in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in De Panne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier