Priester roept parochianen op om massaal kerststallen te zetten

Redactie KW

Een gewoon kerstfeest met veel vrienden en familie kan niet omwille van de coronamaatregelen. Priester Patrick Tourlouse roept zijn parochianen in Groot-Zonnebeke dan ook op om massaal kerststallen te plaatsen. Er wordt een overzicht gemaakt van alle locaties, zodat iedereen de stallen kan bezichtigen en eventueel nomineren voor een prijs.

“Het belangrijkste is dat elke kerststal te zien en te bereiken is vanaf de openbare weg”, vertelt priester Patrick Tourlouse. “De stal kan ook geplaatst worden op het openbaar domein als de deelnemer hiervoor toelating krijgt van de gemeente. Het kersttafereel mag vertrouwd klassiek zijn, maar zeker ook gewaagd eigentijds.”

Wandeltocht langs kerststallen

Priester Tourlouse geeft mee dat enkel particulieren en verenigingen in aanmerking voor deze deelname. “De mensen kunnen zich inschrijven tot 15 december. Ook de mogelijke verhalen achter de kersttaferelen mogen doorgestuurd worden. Enkel de adressen van alle opgegeven locaties worden vermeld op een deelnameformulier, zodat iedereen in de kerstvakantie van 21 december tot 3 januari een wandeltocht kan maken langs deze vele kersttaferelen.”

“De wandelaars mogen drie kerststallen nomineren, elk in een afzonderlijke deelgemeente en op basis van een korte schriftelijke motivatie. Op Driekoningen trekken ‘drie wijzen’ rond om zelf drie stallen te nomineren. Er zijn prijzen te winnen voor de kerststallen met de meeste nominaties en voor wie dezelfde stallen nomineerde als de drie wijzen. De prijzen worden eind januari uitgereikt en zijn afgestemd op de leeftijden van de deelnemers.”

“Ingegeven door de Heilige Geest”

Met zijn initiatief wil de pastoor een andere kerst in Groot-Zonnebeke. “Het is de eerste keer dat ik zoiets hier lanceer. De actie werd mij ingegeven door de Heilige Geest, zodat alle mensen kerststallen kunnen bezoeken over de dorpsgrenzen heen in een periode die minder feestelijk wordt dan normaal.”

Wie niet beschikt over passende kerstfiguren, kan voor vijftien euro een set aanvragen van elf kerstbeeldjes, die tussen vijf en dertien centimeter hoog zijn. De inschrijvingsformulieren liggen gratis ter beschikking in de vijf kerken van de parochies, die elke dag open zijn van 10 tot 16 uur. Vanaf 21 december worden daar ook de overzichtsformulieren voor de wandeling gelegd en tegen 4 januari moeten alle ingevulde nominatieformulieren er gedeponeerd worden in verzamelboxen. Inschrijven of meer info? patboetoe@hotmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier