Priester-muzikant Alfons Bouckaert viert honderdste verjaardag met zijn banjo-orkest

De 100-jarige priester Alfons Bouckaert (rechts) met zijn broer Hugo en bovenaan Johan Decramer, Martin Depuydt, Felicien Wallays en Marc Decramer, enkele leden van het banjo-orkest dat de priester 65 jaar geleden heeft opgericht. © Margot Demeulemeester
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

Alfons Bouckaert werd op schrikkeldag 29 februari – hoewel hij eigenlijk op 2 maart jarig is – gehuldigd voor zijn honderdstee verjaardag in wzc De Pottelberg in Kortrijk. 65 jaar geleden was hij als priester-leraar aan het college van Menen de stichter van het banjo-orkest, dat uniek is in Vlaanderen werd. Een optreden van ‘zijn’ orkest kon uiteraard niet ontbreken.

Alfons Bouckaert werd in 1924 in Rumbeke geboren als oudste van negen kinderen. Zijn ouders hadden een bekende decoratiezaak, tapijt- en meubelwinkel in de Ooststraat in Roeselare. Hij volgde de priesteropleiding aan het Grootseminarie en werd op 11 juni 1949 tot priester gewijd. Binnenkort hoopt hij dan ook zijn 75-jarig priesterjubileum te kunnen vieren. In september 1949 werd hij benoemd tot leraar aan het Sint-Aloysiuscollege in Menen. Hij was onder andere titularis van het 4de Latijn-Grieks en Wiskunde. Het was de tijd dat de meeste leerlingen de meeste tijd in het college doorbrachten.

Dirigent en componist

Alfons Bouckaert, die een passie had voor muziek, begon in 1953 een klein ensemble te vormen met enkele leerlingen van de collegeharmonie. Het waren vooral KSA’ers en stilaan ontstond een orkestje met 14 banjo’s. Het groeide uit tot ‘Het Banjo-Orkest van Vlaamse Studenten’. Het werd bijzonder succesrijk en op zeker moment waren er bijna 200 leden.

Alfons Bouckaert, die ook dirigent was, heeft zelf vele nummers in diverse genres gecomponeerd en gearrangeerd voor zijn orkest en in 1962 kwam er een eerste plaatopname. Onder andere teksten van Guido Gezelle zette hij op muziek. Hij organiseerde ook reizen naar het buitenland, waar men dan ook optredens gaf.

Er kwam een abrupt einde aan het banjoverhaal toen priester Bouckaert in 1970 na 21 jaar college in Menen benoemd werd tot medepastoor in het ‘verre’ Knokke. Er volgden voor het banjo-orkest een aantal stille jaren.

Doorstart na gouden jubileum

In 1979 werd Alfons Bouckaert pastoor op de Onze-Lieve-Vrouweparochie in Kortrijk. Het vuur van het banjo-orkest was nog niet helemaal uitgedoofd, maar het zou toch tot 1999 voor het weer ontvlamde: het gebeurde bij de viering van het gouden priesterjubileum van Alfons Bouckaert en zijn 20 jaar activiteit als pastoor in Kortrijk. Een kleine groep banjospelers aangevuld met ritmesectie en blazers verrasten hem die dag op zijn jubileumviering in het Stadhuis van Kortrijk. Het banjo-orkest kwam weer tot leven, zelfs met oud-leerlingen uit de beginjaren, en de viering van 175 jaar Sint-Aloysiuscollege in Menen in 2007 werd de echte doorstart.

Vandaag is het orkest met een 30-tal leden opnieuw erg actief – nu onder leiding van Frank Deleu, beiaardier en oud-directeur van Radio 2 West-Vlaanderen – met intussen een paar honderd concerten en optredens.

Priester Bouckaert volgde de heropbloei van zijn orkest met genoegen van dichtbij. In 2000 ging hij op 76-jarige leeftijd met pensioen als pastoor en werd hij aalmoezenier in wzc De Pottelberg, wat hij tot op 90-jarige leeftijd bleef. Hij woonde vele jaren vlakbij in een flat en intussen in het rusthuis zelf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier