Priester Matthias Noë openhartig op tv: “Ik zeg niet altijd op alles ja”

Priester Matthias Noë: “Ik kijk telkens uit naar de reacties.” (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Priester Matthias Noë: “Ik kijk telkens uit naar de reacties.” (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

Dat priester Matthias Noë geen klassieke priester is, bleek al eerder na zijn rapnummers over geloof, maar nu kan je de priester ook op tv aanschouwen. In Beau Séjour dook Matthias even op als – jawel – priester en in Kat Zonder Grenzen op woensdag 10 maart heeft hij het binnenkort over liefde in zijn leven.

Televisiekijkend Vlaanderen pinkte op zondag 21 februari een traantje weg toen Jasper in Beau Séjour ten grave werd gedragen, maar heel wat Izegemnaren herkenden ook meteen hun eigen priester Matthias Noë als pastoor van dienst. “De opnames van Beau Séjour dateren al van twee jaar geleden”, begint Matthias. “Ik werd gebeld met de vraag of ik als priester wou fungeren in de televisieserie. Ik was zelf grote fan van de eerste reeks en dus besloot ik om in te gaan op het aanbod. Aanvankelijk zocht de productie een priester uit de streek Brugge-Zeebrugge, maar ze kwamen uiteindelijk toch bij mij terecht. Een fijne ervaring.”

Matthias komt maar heel even in beeld, maar toch was hij een middag op de set aanwezig. “Ik vond het eigenlijk best interessant om het reilen en zeilen van een dergelijke productie van dichtbij mee te maken. Ik wist op voorhand niet welke acteurs in de serie zaten. Ik was dan ook erg verrast om mijn favoriete actrice Lize Feryn te mogen ontmoeten. Een leuke surplus dat ik haar eens in levende lijve aan het werk kon zien.”

Liefde en seksualiteit

Na de aflevering van Beau Séjour kreeg Matthias verschillende reacties van mensen in zijn omgeving. “Het is een zondagavondprogramma op Eén dus heel wat mensen hadden de aflevering gezien en spraken mij erover aan. Best plezant.”

Voor Matthias blijft het niet bij een eenmalig televisieoptreden. “Binnenkort ben ik ook even te zien in het nieuwe programma van Kat Kerkhofs op Play4. In ‘Kat Zonder Grenzen’ gaat ze op zoek naar unieke liefdesverhalen en ik kreeg de vraag of ik ook wou getuigen. Ik heb er een nachtje over geslapen en dan besloten om toe te zeggen. Ik vind het als priester belangrijk om open te zijn en het celibaat is nu eenmaal een onderwerp dat voor veel mensen tot de verbeelding spreekt. De vragen die ik van Kat voorgeschoteld kreeg, zijn de vragen waar veel mensen ook nieuwsgierig naar zijn, maar niet durven stellen”, legt Matthias uit. “Kat kwam met haar ploeg op een zaterdagmiddag langs. Ze pakken het allemaal goed aan, ze zorgen dat je je helemaal op je gemak voelt en zo gaat dat allemaal heel vlot. Ze volgden ook nog de zaterdagavondmis op de Bosmolens mee.”

Matthias vindt het best belangrijk dat hij als priester over veel zaken kan en durft spreken. “Ik zeg niet zomaar op elke vraag of elk aanbod ja. Voor mij is het heel belangrijk dat zoiets een duidelijk link met mijn geloof heeft en dat ik mij er goed bij voel. Dat die twee tv-optredens nu zo kort op elkaar volgen is puur toeval, de opnames van Beau Séjour dateren van al twee jaar geleden. Beide programma’s waren voor mij een leuke ervaring. Ik zag de beelden van Kat Zonder Grenzen al. Hoewel ik mij niet altijd kan vinden in de uitspraken van bepaalde studiogasten, ben ik wel tevreden met de reportage die ze over mij maakten. Benieuwd wat de kijkers ervan zullen vinden.”

Leuke reacties

In volle coronatijd streamt Matthias zijn eucharistievieringen nog altijd op sociale media. “Vorig jaar was ik in West-Vlaanderen één van de eersten, maar intussen zijn er heel veel parochies die een digitale mis aanbieden en daar ben ik wel blij om. Mensen kunnen meer en meer op hun eigen parochie terecht en dat vind ik een goede evolutie. Eens we door de crisis zijn, denk ik wel dat wij de misvieringen blijven streamen. We krijgen heel veel goede reacties en sommige mensen die zich niet kunnen verplaatsen, zijn enorm blij met dit digitaal aanbod”, vertelt Matthias. “Ik vind het best aangenaam om wat meer reactie te krijgen op mijn preek bijvoorbeeld. Ik kan ook telkens rekenen op enkele emoticons of reacties.”

De zangcarrière van de priester blijft ook draaien. “Momenteel ben ik een lied aan het afwerken over het celibaat dus eens dat er is, stuur ik het ook de wijde wereld in. Ik kijk alweer uit naar de reacties.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.