Priester Luk Brutin aanvaardt verwijdering uit Zwevezele: “Band met bisdom is weer hersteld”

Priester Luk Brutin kan stilaan weer met een glimlach op het gelaat naar de toekomst kijken. © SB
Philippe Verhaest

Bijna twee jaar nadat het bisdom priester Luk Brutin uit Zwevezele heeft verwijderd, hebben beide partijen zich met elkaar verzoend. Hij verlaat de parochies nu vrijwillig en definitief en wordt na een rustperiode opnieuw benoemd. De man zet ook de beroepsprocedure in Rome tegen zijn afzetting meteen stop. “De band is opnieuw hersteld. En daar ben ik oprecht gelukkig mee.”

Het nieuws dat Luk Brutin (50) als pastoor uit Zwevezele werd verwijderd, sloeg eind augustus 2017 in als een bom. Officieel werd hij op non-actief gezet omwille van zijn niet-alledaagse preekstijl en manier van werken. Luk Brutin lokte met in het oog springende acties een massa volk naar de Sint-Aldegondiskerk, maar dat zette ook kwaad bloed bij zijn collega’s uit Wingene, stelde hij destijds. Luk zelf had het toen over pestgedrag en jaloezie, stelde hij in een interview met deze krant op 25 augustus 2017. “De achterbank van mijn wagen ligt vol kartonnen dozen met daarin tientallen roze mapjes. Allemaal pestdossiers. Ik heb in totaal 52 peststrategieën ontdekt: de mensen tellen in mijn kerk, om de haverklap klacht indienen bij het bisdom, doop- en huwelijksvieringen komen verstoren… En nu word ik strenger gestraft dan Roger Vangheluwe.”

Er volgde een petitie met 1.054 handtekeningen, twee Facebookgroepen pro Luk Brutin staken de kop op en er was zelfs een protestmars richting bisschoppelijk paleis in Brugge waarbij 150 sympathisanten hun ongenoegen uitten.

Ik kan evengoed in het onderwijs of de caritasbewegingen aan de slag gaan. Tijd brengt raad

Twintig maanden later kan de priester dit gitzwarte hoofdstuk in zijn carrière eindelijk afsluiten. “De voorbije weken hebben Luk Brutin en het bisdom elkaar ontmoet om de wederzijdse misverstanden en negatieve ervaringen van de voorbije jaren te verhelderen en de dialoog te herstellen“, stelt het bisdom in een perscommuniqué. Nu die verzoening een feit is, heeft Luk Brutin ook besloten om de beroepsprocedure in Rome stop te zetten. Daarmee wilde hij zijn verwijdering aanvechten.

Opnieuw pastoor?

Bisschop Lode Aerts heeft zijn decreet van 21 augustus 2017 over die verwijdering inmiddels ingetrokken. “De bisschop erkent de zinvolheid van het pastoraal werk dat zowel door de parochiemedewerkers van Wingene als van Zwevezele wordt bewerkstelligd. Nu gaan we verder in gesprek met priester Luk, zodat hij na een periode van rust een nieuwe benoeming kan ontvangen.”

Priester Luk Brutin aanvaardt verwijdering uit Zwevezele:
© foto a-Kurt

Luk Brutin zelf reageert opgelucht op de verzoening. “Ik ben heel blij dat dit hele verhaal van de baan is”, zucht hij. “Dit heeft op mentaal vlak enorm op me gewogen. Daar komt nu een einde aan. De gesprekken met het bisdom zijn constructief en sereen verlopen, nu kan ik weer naar de toekomst kijken. Eerst op adem komen en dan volgt er een nieuwe benoeming. Of dat opnieuw een taak als pastoor wordt? Dat laat ik in het midden. Ik kan evengoed in het onderwijs of de caritasbewegingen aan de slag gaan. Tijd brengt raad.”

In Zwevezele hebben we bewezen dat, als je de zaken goed aanpakt, de mensen wél nog naar de kerk komen

Sowieso blijft Luk Brutin als priester actief. “Mensen kunnen me nog altijd vragen om bijvoorbeeld huwelijken of doopsels in goeie banen te leiden en ook onze vieringen in Ardooie blijven op de agenda staan. Twee weken geleden mocht ik nog een volle zaal begroeten. Heel mooi. Maar ik ben vooral blij dat de plooien met het bisdom opnieuw gladgestreken zijn. De band is hersteld.”

Dankzij de medewerkers

Van zijn Zwevezeelse jaren – hij was er van 2011 tot 2017 priester – wil Luk Brutin de mooie momenten onthouden. “Zwevezele zal altijd deel van mijn leven blijven uitmaken. Ik zal de volle kerken en de vele leuke activiteiten nooit vergeten. In Zwevezele heb ik bewezen dat, wanneer je de zaken correct aanpakt, de mensen wél nog naar de kerk willen komen. Ons geloof is allesbehalve dood, je moet de gelovigen gewoon op de juiste manier triggeren. Maar dat succes heb ik enkel bereikt dankzij de vele medewerkers in de parochie. Zij vormen het kloppende hart van de gemeenschap. Ik hoop dan ook uit de grond van mijn hart dat ze snel hun plaats vinden binnen het decanaat Torhout, waar de Zwevezeelse parochies vanaf nu tot behoren.”

Burgemeester Hendrik Verkest (CD&V) is tevreden dat de pagina eindelijk kan omgeslagen worden. “Vooral voor Luk Brutin zelf”, reageert hij. “Dat de Zwevezeelse parochies verhuizen naar een ander decanaat maakt voor ons als gemeentebestuur niet zoveel uit. Dat is in het verleden nog zo geweest en niets is voor de eeuwigheid.”

Diaken Danny Vandenbroucke en administrator Rik Depré van de parochies van Wingene waren dan weer niet bereid tot commentaar op deze zaak.

Parochies van Zwevezele onder dak bij decanaat Torhout

Het bisdom splitst de federatie Wingene op. De parochies Sint-Aldegonde en Sint-Jozef (Hille) van Zwevezele behoren voortaan niet langer tot het decanaat Tielt, maar tot het decanaat Torhout. Rik Depré blijft voorlopig administrator in de parochies van Wingene – Sint-Amandus, Sint-Georgius en Sint-Jan Baptist – en Danny Vandenbroucke is er diaken. Tot 30 juni blijft Frans Verhaeghen administrator voor de parochies van Zwevezele. Op 1 juli wordt Marc Vantyghem, pastoor van de pastorale eenheid H. Margaretha Lichtervelde, ook bevoegd voor Sint-Aldegondis en Sint-Jozef.

“Vanuit het vicariaat van de parochies wordt er de komende weken verkend – in overleg met de pastoraal vrijgestelden en de teams – hoe en in welke grotere verbanden de parochies van Ruiselede, Wingene en Zwevezele best zouden kunnen functioneren”, klinkt het nog bij het bisdom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier