Priester Jozef Craeynest uit Pittem: “Zorg voor medemens liggen mij nauw aan het hart”

Priester Jozef Craeynest: "Ik hou van het contact met mensen en deel graag mijn ervaringen." © Nele
Redactie KW

Priester Jozef Craeynest (80) uit Pittem nam eervol ontslag als visitator voor vrouwelijke religieuzen in het bisdom Brugge. Hij blijft geestelijk directeur van de Zusters van Maria in Pittem en de Zusters van het Geloof in Tielt. “De tijd is gekomen om mijn taak door te geven”, zegt hij.

Jozef Craeynest is geestelijk directeur van de zusters van Maria en van de zusters van het Geloof. Zijn dagen zijn rijkgevuld, ook al nam hij eervol ontslag als visitator (iemand die de gang van zaken in een bisdom of een klooster onderzoekt, red.) van de vrouwelijke religeuzen. Hij voelt zich zeker niet eenzaam en is dankbaar voor de vele mensen om hem heen en vooral ook voor zijn boeiend leven.

De priester doet zijn verhaal: “Ik ben afkomstig van Menen, in het jaar 1963 werd ik tot priester gewijd. Ik kwam in het college in Poperinge terecht als leerkracht. In het jaar 1971 werd ik benoemd in Brussel als nationaal proost van de Kristelijke Werknemersbeweging, KWB. Ik was er tien jaar proost en leerde de KWB op een leuke manier kennen.”

Geestelijk directeur

“In 1981 werd ik door wijlen mgr. Jozef De Smedt, die tot 1984 bisschop van Brugge was, benoemd als verantwoordelijke in het Centrum Groenhove in Torhout. Ik deed aan vorming van de novicen of de jonge zusters en hielp ook aan de navorming. Daar leerde ik heel wat bij want ik wist niks af van vrouwelijke religieuzen die zich voorbereiden op het kloosterleven. Die taak vervulde ik zo’n acht jaar. Groenhove is ontstaan door mgr. De Smedt en kende drie pijlers. De oorspronkelijke bedoeling was de zusters er vakantie te laten nemen, zusters uit andere kloosters beter te leren kennen en er de nodige vorming en navorming volgen.”

De tijd dat religieuzen een belangrijke rol speelden in scholen en zorginstellingen is voorbij

“Daarna werd ik benoemd tot deken in Blankenberge en ik verbleef er twaalf jaar. In het jaar 2001 kwam ik naar Pittem. Ik werd geestelijke directeur van twee hoofdkloosters in Pittem en Tielt. Het klooster van Pittem telt momenteel 105 zusters en in Tielt zijn er 144 zusters. In 2003 werd ik visitator.”

Vaak ouder dan 70 jaar

De positie van kloosterzusters en de huidige maatschappij is aan het veranderen. Kloosters sluiten de deuren of smelten samen. Toch denkt de priester dat een gelijkaardig leven in gemeenschap zal blijven bestaan, maar dan op een vernieuwde manier. “De tijd dat vrouwelijke religieuzen een belangrijke rol speelden in scholen en zorginstellingen is voorbij. Toch kennen we nog heel wat religieuzen, maar die worden stilletjes aan oud. De zusters die momenteel in het klooster in Pittem en Tielt wonen, zijn ouder dan 70 jaar. Zij kunnen getuigen van de werking rond geloof, geluk, vriendschap, enzovoort.”

Niet meer zo massaal

“Mensen zijn vandaag de dag op zoek en moeten kiezen. Mensen herontdekken belangrijke waarden, de waarde van het evangelie en kiezen voor een nieuwe richting. Ze nemen een christelijke uitdaging aan binnen de kerk of bij sociale doeleinden. De vorm in een gemeenschap zal altijd blijven bestaan, maar dan niet meer zo massaal als vroeger.”

“Door mijn leeftijd besloot ik om eervol ontslag in te dienen als visitator. Die taak is nu toevertrouwd aan Dirk Boone die getrouwd is en vader van vier kinderen. Meer dan tien jaar hielp ik mee aan de ondersteuning binnen de congregatie. Via een verkiezing wordt er telkens een overste verkozen door de zusters van het klooster. Er is telkens iemand aanwezig van het bisdom en ik maakte zo een vijf à zes verkiezingen mee. Ik hielp daaraan mee en bracht ondersteuning waar nodig.”

Gelukkig man

“Ik ben een gelukkig man en mijn verschillende functies waren een goede leerschool. Ik hou van het contact met mensen en deel graag mijn ervaringen. Ik krijg vaak de vraag of ik mij eenzaam voel. Totaal niet! Ik start mijn dag telkens met het arbeidersgebed van de KWB en ga dagelijks naar de eucharistie. Tijdens de dag kom ik in het klooster, ontmoet de zusters en sla een babbeltje. Ik ga graag op stap en geniet van de mooie natuur. De zorg en aandacht voor de medemens liggen mij nauw aan het hart. Het is fantastisch als je iets kan betekenen voor elkaar, gedreven door Gods liefde. En bovendien heb ik het grote geluk dat mijn gezondheid nog goed is.”

(Nele Sabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier