Priester Geert Roseeuw uit Woumen zendt de mis uit via Facebook

Geert Roseeuw filmt de viering met zijn smartphone en deelt die zo op sociale media.© MG
Geert Roseeuw filmt de viering met zijn smartphone en deelt die zo op sociale media.© MG
Redactie KW

Door de coronamaatregelen kunnen gelovigen de misvieringen niet meer in grote groep bijwonen. Priester Geert Roseeuw uit Woumen onderhoudt daarom een goed contact met hen via sociale media. Zelfs de eucharistievieringen die hij voorgaat, zijn te bekijken op Facebook.

Geert Roseeuw (50) doorkruiste als pastoor al een deel van West-Vlaanderen. Hij werd tot priester gewijd op 3 juli 1994 in de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke. Vooraleer hij in Woumen aankwam bij de pastorale eenheid Diksmuide-Houthust-Lo-Reninge was hij al pastoor in Assebroek, Koekelare en Zonnebeke. Hij kwam er in opvolging van Bart Malfait, die naar Wingene verhuisde. Hij woont in Woumen, maar is ook actief in Beerst, Esen, Keiem en Vladslo.

Geen show

“We kunnen door de coronapandemie de misvieringen niet laten plaatsvinden zoals gewoonlijk, er mogen maximaal 15 mensen binnen in de kerk”, zegt Geert Roseeuw. “Heel wat mensen kunnen er niet bij zijn. Andere mensen durven bijna niet buiten komen uit vrees voor besmettingen. Ik heb daarom het initiatief genomen om de misvieringen die ik voorga, zowel op weekdagen als in het weekend, via livestream uit te zenden op Facebook. Ik wil op die manier iets doen voor de mensen die er niet bij kunnen zijn. Ik maak er geen show van. Ik plaats gewoon een smartphone voor het altaar en begin te filmen. Niet iedereen kijkt live, maar de mis is ook achteraf te bekijken.”

Pastoor Geert Roseeuw is een echte Facebooker. Hij plaatst er iedere dag wel een warme boodschap of een Bijbelcitaat op. Niet enkel op Facebook, maar ook op YouTube is deze hedendaagse priester actief. “Ik voel dat de mensen daar nood aan hebben. Ik krijg ook dankbare reacties van de mensen die me volgen. Het zijn ook niet alleen mensen uit mijn parochies die de eucharistieviering volgen, ook mensen uit mijn vorige parochies zoals Zonnebeke volgen me op Facebook. Dat doet uiteraard deugd. Ik zie het als een maatschappelijk engagement in deze voor velen, eenzame en moeilijke periode. Een bemoedigend woordje of een sprankel hoop geven betekent heel veel voor mensen”, geeft de pastoor mee.

Beurtrol

“De eucharistievieringen vinden niet altijd op dezelfde locatie plaats. Zo is er de ene zondag mis in Woumen en daarna in Vladslo. Of eens in Leke en daarna in Esen. Normaal is er ook mis in Keiem, maar door werken is dat nu niet mogelijk. Op zaterdag is er een beurtrol tussen Leke en Beerst.”

Geert Roseeuw is ook iemand die graag leest en houdt van de natuur. Wandelen en fietsen behoren tot zijn dagelijkse bezigheid. “Eerlijk, ik gebruik wel een elektrische fiets, zo kan ik grotere afstanden afleggen.” Alles is te volgen via het Facebookprofiel van Geert Roseeuw. (PB)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.