Priester Bart Devos wordt directeur Villa Rozerood: “Menselijk lief en leed delen”

Priester Bart Devos. (foto MVO) © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Priester Bart Devos werd in 2018 aangesteld als medepastoor in de federatie Veurne, maar koos eind december 2022 voor een nieuwe uitdaging. Hij neemt de directeursfakkel over in Villa Rozerood.

“Die beslissing heb ik niet zomaar genomen”, vertelt Bart Devos. “In 2018 hoorde ik in een radio-interview van Music For Life voor het eerst over Villa Rozerood. De missie en de werking van dit zorghotel waar ernstig zieke en zorgbehoevende kinderen samen met hun familie in een warme, huiselijke omgeving even op adem kunnen komen aan zee, én tegelijk worden omringd met professionele zorg spraken mij direct aan.”

Wederzijds respect

Zo ben ik als vrijwilliger gestart in de keuken om op vrijdagmorgen voor het ontbijt te zorgen. Soms hielp ik ook op woensdagavond bij het avondeten. Er was meteen een klik met de gasten, met het zorgteam en met de vrijwilligers. Ik voelde het wederzijdse respect en die enorme dankbaarheid! Het geeft me nog altijd een goed gevoel dat je de zorg met de gasten kunt delen, dat je ouders de kans geeft om met een gerust hart eens iets met hun tweeën te kunnen doen, want in Villa Rozerood nemen we hen even de zorg uit handen. Later heb ik vier maanden een aantal uren per week in vast dienstverband gewerkt omdat er toen nood aan was.

Dat heeft mijn enthousiasme en mijn passie nog aangewakkerd om me vorig najaar kandidaat te stellen voor de vacature toen Mohsen Zagheden afscheid nam als directeur. Ik wil toch even benadrukken dat Danielle Huse intussen de taak als waarnemend directeur perfect heeft gecombineerd met haar functie als psycholoog.”

Totaalopdracht

Toen Barts kandidatuur werd weerhouden, besefte hij maar al te goed dat een directeursfunctie een totaalopdracht is. “Je moet die taak uitoefenen met je hoofd en je hart. Samen met mijn team wil ik het verschil voor de toekomst maken. Het is dus niet mijn verhaal, maar ons verhaal! Ik start met een gerust gemoed omdat ik het hele team ken, zowel de vrijwilligers als de professionele staf. Belangrijk vind ik ook dat er zoveel warmte uitgaat van dit huis.

Je maakt emotioneel veel mee, je deelt menselijk lief en leed, pinkt soms samen een traantje weg, maar dat schept net die sterke verbondenheid. Je put ook voldoening uit het feit dat je een lichtpuntje kunt brengen in het leven van de gezinnen die hier te gast zijn. Ik zie ook wel vergelijkingspunten met parochiewerk: ook hier moet je kunnen organiseren, zij het op een andere manier. De grootste uitdaging is eigenlijk dat je het totaalplaatje voor ogen moet houden, de zorg in stand houden met aandacht voor het emotionele en het structurele, zodat mensen zich hier goed voelen. En dat zit vaak in kleine dingen, zoals gewoon samen rond de tafel zitten, samen iets vieren …”

Minder sponsors

Bart ziet het ook als zijn opdracht om Villa Rozerood nog beter bekend te maken. “We willen de straat op om onze visie en onze missie te verkondigen, én mensen sensibiliseren om zich als vrijwilliger te engageren. Dat is in deze tijden zeker belangrijk. Om allerlei redenen hebben we minder sponsors dan vroeger. Elke vorm van financiële steun is dus belangrijk voor ons. Wie zich voelt aangesproken om deel uit te maken van het warme team van 35 vrijwilligers en 18 professionele zorgverleners is meer dan welkom!”

Info: www.villarozerood.be – tel. 058 42 20 24 – info@villarozerood.bedanielle.huse@villarozerood.be.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier