Prestigieuze feestzaal herschapen tot bouwvallige hoeve: wat nu met ‘t Hoveke?

De gebouwen van 't Hoveke liggen er belabberd bij. Binnen is de situatie nog schrijnender. (foto's CLL)
Redactie KW

Ooit was ‘t Hoveke de gedroomde locatie voor wie wilde uitpakken met een fantastisch trouwfeest of een indrukwekkend galadiner. Ooit was ‘t Hoveke een culinaire tempel, waar men de klassiekers kon opwaarderen tot een schotel die de smaakpapillen van eender wie wist te prikkelen. Wat ooit de meest prestigieuze plaats van Lauwe was, is ondertussen herschapen tot een complete ruïne. Vraag is of ‘t Hoveke nog een toekomst krijgt?

Door Christophe Lefebvre

Het verhaal van ‘t Hoveke is er eentje die niet echt een introductie nodig heeft. Dankzij de keiharde inzet van Ronny en Carine Leenaert kon het restaurant in de Larstraat zich opwerken in de wereld van de betere cuisine. In 2009 verkocht het ondernemerskoppel de zaak aan een Franse industrieel, voor hen was de tijd aangebroken om het rustiger aan te doen. De nieuwe Franse eigenaar had grote plannen voor de site: hij zou het geheel ombouwen tot luxueuze appartementen, badend in een oase van groen en rust.

Buren in beroep

Hij had die plannen. Die ‘had’ is het sleutelwoord in het geheel, want de plannen konden van bij het begin rekenen op aanzienlijk wat tegenwerking. Architectenbureau KAAI diende in 2009 een eerste aanvraag voor een vergunning in, die werd toegekend. Het feest was van korte duur want van zodra de goedkeuring er kwam, werd door enkele buren beroep aangetekend. De vrees bestond dat de appartementen hen zou beroven van het zonlicht. Het beroep werd verworpen en de plannen kregen vorm. Er volgde opnieuw een beroep, dit keer bij de provincie. Ook dit beroep werd verworpen maar de problemen waren nog niet van de baan. De misnoegde buren trokken met hun grieven naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen, die pas dit jaar met een uitspraak op de proppen kwam. Volgens de architecten lijkt het er dan ook sterk op dat, tien jaar na de lancering van het project, het geheel definitief in de koelkast zal verdwijnen.

Prestigieuze feestzaal herschapen tot bouwvallige hoeve: wat nu met 't Hoveke?

Voormalig urbexparadijs

Vandaag rest voor de Lauwenaars enkel nog de vraag: ‘Wat nu?’ Niemand lijkt zich te durven uitspreken over de toekomst van de site. Zal de huidige eigenaar zijn plannen een nieuwe boost geven of kiest hij eieren voor zijn geld en laat hij het geheel aan zijn lot over? Dat laatste lijkt niet geheel ondenkbaar want ondertussen werden al heel wat kosten gemaakt om eigenlijk nog geen stap verder te staan.

Wat wel met zekerheid kan worden gezegd, is dat er van de pracht en praal van weleer helemaal niets meer overblijft. Waar ‘t Hoveke, net na de sluiting, nog een droomlocatie was voor urbexfotografen (fotografen met een voorliefde voor verlaten gebouwen, red.) vonden ook meer en meer mensen met minder goede intenties hun weg naar de site. Vandalen, krakers en sluikstorters hebben er hun ideale speeltuin gevonden. Wie vandaag door de gebouwen loopt, wordt geconfronteerd met een akelige kant van ‘t Hoveke. Geen enkele ruimte is gespaard gebleven. Alles werd kort en klein geslagen, op verschillende plaatsen zijn sporen van vuurhaarden te zien en volledige containers afval werden in, op en vooral rond de gebouwen gedumpt. De gracht, die het gebouw omringt, was ooit het paradepaardje van de klassevolle tuin. De vissen hebben er jaren na datum plaats moeten maken voor afval. Zelfs volledige wasmachines liggen er te verkommeren.

Prestigieuze feestzaal herschapen tot bouwvallige hoeve: wat nu met 't Hoveke?

Natuur wint

Voor heel wat mensen mag het een wonder heten dat het geheel nog niet werd platgebrand en dat de gebouwen überhaupt nog rechtstaan. De natuurelementen hebben er ondertussen vrij spel gekregen, waardoor volledige partijen van het dak bezweken onder de druk van het vocht.

Wat er nu met ‘t Hoveke gaat gebeuren is een raadsel maar wat wel vaststaat, is dat Moeder Natuur ons nog maar weinig tijd zal geven alvorens zelf het doek over de gebouwen te laten vallen.

Prestigieuze feestzaal herschapen tot bouwvallige hoeve: wat nu met 't Hoveke?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier