Prestigieus project Stiltehoeve in Moerkerke is virtueel failliet

De Stiltehoeve in Moerkerke werd van begin af aan op luid gejuich onthaald. Nu blijkt echter dat de rust- en bezinningsruimte zwaar verlieslatend is. Foodstep vzw, de nieuwe benaming van Arcotec en in de volksmond beter gekend als 'beschutte werkplaats', springt naar alle waarschijnlijkheid in de bres voor de plek waar mensen hun innerlijke zelve terugvinden. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Stiltehoeve in Moerkerke, een plaats voor rust en bezinning, is virtueel failliet. Dat geeft de vzw BZN Metanoia, die de Stiltehoeve beheert en deel uitmaakt van Bond Zonder Naam, zelf openlijk toe. Eind dit jaar wordt de werking stopgezet. Het ziet er nu naar uit dat Footstep vzw, het vroegere Arcotec ‘beschutte werkplaatsen’, de Stiltehoeve zal overnemen en integreren in hun werking als maatwerkbedrijf.

Toen Bond Zonder Naam, de vooral door de spreuken bekende vereniging die werd opgericht door pater Phil Bosmans, in 2014 de deuren van de Stiltehoeve in Moerkerke opende waren de jubelberichten niet van de lucht. De uitbaters van de hoeve te midden de Damse polders – waar zowel bedrijven als particulieren terecht kunnen voor ‘verstilling’, zingeving en meditatie – hadden het kort na de opening zelfs al over een nieuwe uitbreiding om de stijgende vraag te kunnen volgen.

Enthousiasme groot

Wouter Torfs van de gelijknamige schoenenzaak en supermarktketen Colruyt waren razend enthousiast over de infrastructuur, met 25 slaapkamers, waar het zo stil is dat je een speld kan horen vallen. Bij al dat fraais hoort echter wel een aanzienlijk prijskaartje. Bond Zonder Naam investeerde via de vzw BZN Metanoia, die beheerder is van de infrastructuur, maar liefst 3 miljoen euro in de verbouwing en decoratie van de oude hoeve aan de Waterhoek in Moerkerke bij Damme.

Om die toch wel indrukwekkende som bij elkaar te krijgen, werd in 2012 een obligatielening uitgeschreven waarvoor Hefboom vzw werd ingeschakeld voor de praktische en administratieve organisatie en opvolging. Hefboom vzw/cvba is een coöperatieve vennootschap die instaat voor advies, dienstverlening en financiering voor sociale en duurzame projecten en ondernemingen.

“We stoppen deze zwaar verlieslatende uitbating per 31 december 2018”

Dammenaar Dirk Dalle, ook voorzitter van CD&V Damme, is gedelegeerd bestuurder en voorzitter van Hefboom vzw. Elke houder van zo’n obligatie ontving jaarlijks een rentevergoeding en het ingelegde kapitaal zou terugbetaald worden 7 jaar na de uitgiftedatum, in 2019 dus. Doorheen de jaren en zeker met het dichterbij komen van de datum waarbij het kapitaal moet terugbetaald worden, begon het bestuur van Bond Zonder Naam en van vzw BZN Metanoia in te zien dat de financiële situatie van de Stiltehoeve helemaal niet rooskleurig en zelfs ronduit dramatisch is.

Virtueel failliet

“Op de buitengewone algemene vergadering van 30 november 2017 bleek dat BZN Metanoia vzw (Stiltehoeve) zich in een toestand van ‘virtueel faillissement’ bevindt, én dat er dringende en grondige maatregelen nodig waren om enerzijds de grote verliezen te stoppen, en anderzijds om een oplossing te vinden voor de terugbetaling van de obligatieleningen eind 2019”, klinkt het in een mededeling op de website van Bond Zonder Naam (BZN).

BZN stelde een nieuwe Raad van Bestuur aan met de opdracht om de nodige maatregelen te nemen én om midden 2018 te rapporteren over de toekomstmogelijkheden. De conclusie was dat de huidige werking voortzetten onmogelijk is, wegens financieel onhaalbaar

“In het verleden zijn keuzes gemaakt op het vlak van bouw en verbouwing, inrichting van kamers en zaal, werking, … die te veel gekost hebben. Uit respect voor onze missie, onze donateurs, voor de andere doelgroepen waar we ons engageren, stoppen we de zwaar verlieslatende uitbating per 31 december 2018”, klinkt het in de mededeling.

Voorakkoord Footstep vzw

We vernemen dat de werking naar bedrijven toe wel vlot liep en dus lucratief was, maar dat particulieren en verenigingen het lieten afweten. Uit de mededeling van Bond Zonder Naam blijkt voorts dat er toch een mogelijke oplossing is voor de financiële problemen. Zo blijkt er een voorakkoord te zijn met Footstep vzw, een ‘maatwerkbedrijf’ – in de volksmond beter bekend als beschutte werkplaats dat tot voor kort de naam Arcotec droeg. De organisatie staat ook in voor de uitbating van De Zeven Torentjes in Assebroek.

“Over enkele weken kunnen we uitsluitsel geven. Sowieso zal de Stiltehoeve een sociaal-maatschappelijke functie blijven behouden”

“Footstep kan en wil financieel investeren en is ook bereid om de uitbating op zich te nemen”, klink het in de mededeling. “Ook de vzw Bermhertigheid Jesu, een belangrijke groep met activiteiten in de geestelijke gezondheidszorg, is bereid om mee te investeren en verantwoordelijkheid op te nemen.”

Dirk Dalle, die als directeur van Hefboom vzw het uitschrijven van de obligatielening voor de investering van 3 miljoen in de Stiltehoeve begeleidde, is ook bij maatwerkbedrijf Footstep en Bermhertigheid Jesu betrokken en hielp, samen met andere betrokkenen, deze constructie mee tot stand komen.

Gevorderde gesprekken

Frank Vanaudenaerde, voorzitter van de raad van bestuur van de Stiltehoeve, bevestigt dat er gewerkt wordt aan een nieuwe invulling van de Stiltehoeve. “Er zijn inderdaad gevorderde gesprekken met de genoemde organisaties, maar een en ander moet nog verder financieel en juridisch uitgewerkt worden. Over enkele weken kunnen we uitsluitsel geven. Sowieso zal de Stiltehoeve een sociaal-maatschappelijke functie blijven behouden”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier