Presentatrice Ilse Chamon van Stem&Stories mist het podium

Ilse Chamon© IV
Ilse Chamon© IV
Paul Bruneel

Ilse Chamon (43) is diensthoofd communicatie, onthaal en protocol van Koksijde, maar ze is ook bedreven op het podium. Na enkele opleidingen woord en drama en cabaret begon het twee jaar geleden weer te kriebelen. Het resultaat was de opstart van ‘Stem&Stories’ als bijberoep.

Ilse Chamon volgde opleidingen woord en drama aan de kunstacademie en stond 10 jaar op het podium met het vrouwelijk cabaretgezelschap ‘Het Nawoord’. Na de geboorte van haar kinderen raakte dit wat in het slop, maar regelmatig stond nog een presentatie in de agenda genoteerd. Twee jaar geleden ontstond ‘Stem&Stories’. “Ik heb dit in de eerste plaats opgericht voor mijn presentatie- en hostingopdrachten. Alles zag er veelbelovend en goed uit, maar dan kwam corona die nogal wat roet in het eten gooide. Alle opdrachten werden geannuleerd, dus hoop ik dat ik in 2021 toch nog eens mijn micro zal kunnen knuffelen, daar kijk ik echt naar uit”, vertelt Ilse.

De opstart van Stem&Stories heeft ze goed overwogen. “Ik ben getrouwd met Neal Baelen, mama van Stien (14), Juul (10) en Rosie (4) en ben fulltime aan de slag bij de gemeente Koksijde. Ik probeer net als alle mama’s een gezond evenwicht te vinden tussen die drukke fulltime job, mijn gezin, mijn familie, mijn vrienden en mijn bijberoep. Ik ben iemand die heel gulzig in het leven sta, ik ben leergierig maar ik kan rekenen op de nuchterheid van en de goeie babbels met mijn man. Af en toe remt hij mijn sneltreintempo af met wijze woorden en de grootouders staan ook altijd klaar om te kinderen ergens naartoe te brengen. Ik heb onlangs een wetenschappelijke studie gelezen die aantoont dat niet rusten, maar wel degelijk creatief bezig zijn, een mens evenwicht en energie kan bezorgen. Geen negativiteit voor mij, het glas is altijd halfvol”, lacht Ilse.

Stem&Stories

Ilse studeerde in 2000 af als juriste aan de unief van Gent en vervolledigde dit nog met een jaar notariaat. Zij was ook drie jaar advocaat aan de Gentse balie, maar gooide dan het roer om en belandde in de communicatiewereld. “In mijn vrije tijd speelde ik toen toneel, schreef teksten en deed presentaties. Meer dan 10 jaar geleden kreeg ik de kans om de communicatiedienst in Koksijde uit de grond te stampen en ik leid deze nog altijd met heel veel passie. Er komen vanuit het bestuur en de directie ook heel veel kansen om de ambities waar te maken”, geeft Ilse mee. Dat brengt ons bij Stem&Stories, haar droom die ze wil realiseren na haar opleidingen woord en drama en ervaringen op het podium. “Stem&Stories staat voor ‘Jouw verhaal en mijn stem en/of pen’. Mensen kunnen bij mij terecht voor een passende tekst of speech voor een speciale gebeurtenis, dit kan gaan over een familiegebeurtenis tot een bedrijfsspeech. Ik heb vorig jaar ook een opleiding tot ceremoniespreker gevolgd, iets nieuw in ons land eigenlijk. Mensen trouwen niet altijd meer voor de kerk en willen een persoonlijke touch geven aan hun plechtigheid. Ook hier had ik al enkele ceremonies op de agenda staan, maar ook deze konden niet plaatsvinden. Ik blijf echter niet bij de pakken zitten en zoals gezegd sta ik hongerig in het leven en daarom ben ik dit schooljaar ook nog gestart met een opleiding ‘podcast maken’ aan de kunstacademie van Poperinge onder leiding van Wim Chielens. Dit is weer een ander aspect van de stem. We leren er opnames maken, goede interviews voeren en zelf monteren. Podcasts zijn ook populair. Deze creatieve zijsprong is echt mijn ding: goochelen met woorden, mensen gelukkig maken en mensen verrassen. Daar doe ik het allemaal voor” besluit Ilse, een echte ambassadeur van Koksijde die haar muze vindt bij de zee en het strand.

Info: www.stemenstories.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier