Virologen en premier De Croo kaderen coronacijfers: “Grote versoepelingen pas beheersbaar vanaf mei”

De huidige coronacijfers laten een verregaande versoepeling van de coronamaatregelen nog niet meteen toe. Dat lijkt alvast de conclusie van de experten, die de stand van zaken maandagmiddag samen met premier Alexander De Croo toelichtten. Een volledige terugkeer naar het leven van voor de tweede lockdown is qua druk op de ziekenhuizen pas “beheersbaar” vanaf 1 mei, blijkt uit de wetenschappelijke modellen.

© BELGA
© BELGA

De federale regering en de deelstaten steken de koppen vrijdag opnieuw bijeen op het Overlegcomité. Enkele weken geleden gaven De Croo en co de experten de opdracht om stilaan een tijdslijn richting exit uit te tekenen. De verwachtingen voor vrijdag zijn dan ook hooggespannen: gesloten sectoren en coronavermoeide burgers roepen maandag in de kranten al op tot versoepelingen, in navolging van de kappers.

Situatie is stabiel, maar fragiel

De politiek zal daarover beslissen, benadrukte premier De Croo maandag. Maar hij riep interfederaal Sciensano-woordvoerders Steven Van Gucht en Yves Van Laethem wel al bij zich om samen toe te lichten hoe de epidemie in ons land er vandaag voor staat, en vooral waar ze naartoe gaat.

De conclusie van de wetenschap lijkt duidelijk: de situatie is stabiel, maar fragiel. “Sinds eind vorig jaar blijven de besmettingen stabiel, en dat met relatief milde maatregelen in vergelijking met veel buurlanden”, duidde Van Gucht. “We hebben een relatief goed evenwicht gevonden tussen de maatregelen en de druk van het virus. Maar de context is eigenlijk nog niet veranderd sinds november.”

Britse variant

Het wetenschappelijk model dat de toekomstige evolutie van het virus kan voorspellen en dat daarbij rekening houdt met de Britse variant en de vaccinatie, bevestigt die analyse. Ervan uitgaande dat de Britse coronavariant 50 procent besmettelijker is, leiden versoepelingen in de richting van het leven dat we in september kenden pas vanaf 1 mei tot een stijging in de curve “die we onder controle kunnen houden”, duidde professor biostatistiek Niel Hens (UHasselt), die deel uitmaakt van de GEMS-expertenraad.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Gaan we al op 1 maart richting forse versoepelingen, dan krijgen we een derde golf die qua belasting op de ziekenhuizen zelfs groter is dan de tweede golf. Versoepelen op 1 april biedt al enige verbetering, die vooral te danken is aan de vaccinatiecampagne. Maar ook daar is er een druk op de ziekenhuizen “waar we zeer sterk rekening mee moeten houden”, zei Hens.

De biostatisticus benadrukte dat het model geen rekening houdt met de seizoenseffecten van de lente, eventueel reisverkeer en studies die erop wijzen dat de Britse variant ook tot meer ziekenhuisopnames en sterftecijfers leidt. Daarnaast is een model altijd theoretisch, aldus Hens. “De praktijk is meestal niet de theorie.”

Overlegcomité

De huidige maatregelen snel lossen lijkt dus geen goed idee. “Eens de curves stijgen moet je meteen drastisch ingrijpen en maatregelen langer aanhouden. De sleutel is de curve niet drastisch te laten stijgen, dan hoef je niet in te grijpen met zeer drastische maatregelen”, verwoordde Van Gucht het.

Premier De Croo wilde geen voorafnames doen op het Overlegcomité van vrijdag. “Het is aan het Overlegcomité en de regeringen om de knopen door te hakken”, klonk het. Maar “op dit moment is het normaal dat we plaats geven aan de wetenschap en dat die ons helpt om in te schatten in welke situatie te zitten en wat de impact kan zijn van maatregelen”, benadrukte hij. “Ik begrijp iedereen die vraagt naar perspectief, maar perspectief gebaseerd op meningen, dat is perspectief gebaseerd op drijfzand. Als we ons baseren op de wetenschap, dan staat dat perspectief steviger, daar kunnen we ons aan vasthouden en naar vooruitkijken. Op die manier vermijden we valse hoop.”

Dat het wetenschappelijk model aangeeft dat het leven van voor de tweede lockdown eigenlijk pas vanaf 1 mei weer mogelijk wordt, betekent trouwens volgens De Croo ook niet dat er vroeger helemaal niets mogelijk is. Maar de modellen geven wel aan dat voorzichtigheid geboden is om een derde golf te vermijden is, zei hij.

De premier gaf tegelijkertijd ook hoop. “We naderen het punt waarop het risico op een derde golf serieus vermindert. Dat is niet morgen of volgende week, maar het is niet meer heel veraf.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.