Precies 50 jaar geleden werden in Knokke-Heist twee agenten vermoord bij Zwindrama

Op de binnenkoer van het voormalige politiebureau in de Stacquetstraat werd een gedenkplaat onthuld voor de overleden politieagenten.© DM
Op de binnenkoer van het voormalige politiebureau in de Stacquetstraat werd een gedenkplaat onthuld voor de overleden politieagenten.© DM
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Op 3 mei 1971 schoot de Nederlander Norbert Van Sprang de agenten Willy Debree en Paul Demare neer bij een identiteitscontrole in het Zwin. Nog twee agenten raakten zwaargewond.

Het was amper een maand na het ontstaan van de fusiegemeente Knokke-Heist dat op 3 mei 1971 een politiepatrouille, kort na middernacht bij een routinecontrole op de parking van het vogelreservaat, zwaar onder vuur kwam te liggen. De uit Curaçao afkomstige gedeserteerde Nederlander Norbert Van Sprang schoot plots een magazijn stengunpatronen leeg op de controlerende agenten. De 40-jarige Willy Debree, vader van drie kinderen en de 24-jarige Paul Dumare overleden ter plaatse. Twee andere agenten, Rigobert Devoogt en André Maenhout, werden ernstig gewond.

De 22-jarige dader raakte gewond aan de linkerhand maar kon door de Zwinvlakte vluchten naar Nederland. Hij werd er vijf dagen later aangehouden in de Arthur Kool-kazerne in het Gelderse Ede. Hij had nog twee granaten op zak. Het bleek dat Van Sprang van plan was om in ons land een reeks overvallen te plegen op warenhuizen en benzinestations.

Twaalf jaar cel

In zijn gestolen wagen, een grijze Corvair uit 1968, lagen inbrekersmatreriaal, vijf laders met kogels en nog meer granaten. Bij het proces voor de krijgsraad in Arnhem eiste het openbaar ministerie slechts acht jaar cel. Na fel protest uit ons land kreeg Van Sprang uiteindelijk 12 jaar cel. Hij pleegde later zelfmoord in zijn cel.

De begrafenis van de omgekomen agenten zorgde destijds voor de grootste en meest ontroerende optocht uit de geschiedenis van de badstad. De lijken lagen opgebaard in het stadhuis van Knokke. Stoetsgewijs ging het naar de Margaretakerk en nadien naar het kerkhof in de Declerkstraat.

Burgemeester Mattelaer had een treurgedicht geschreven voor het doodsprentje. De gewonde agenten kregen in het ziekenhuis bezoek van koning Leopold 3. Op de binnenkoer van het voormalige politiebureau in de Stacquetstraat werd een gedenkplaat onthuld. De plaat hangt nu in de inkomhal van het politiekantoor. Agent André Maenhout overleed al in 1993, Rigobert Devoogt in 2007.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier