Prachtig weer lokt veel volk naar Oostende: stad roept op om drukke plaatsen te vermijden

Het prachtige weer lokte heel wat dagtoeristen naar Oostende. Maar ook mensen uit de regio profiteerden daarvan. Gesloten winkels in de Kapellestraat, maar toch druk. Het leek wel een mooie lentedag, maar toch was het wel degelijk herfst. Stad Oostende riep zaterdagnamiddag op om drukke plaatsen te vermijden.

© JRO

Een stralende zon en temperaturen tot 15 graden aan de kust. Het doet denken aan een mooie lentedag. Maar vergis u niet: het is wel degelijk herfst. Meer nog: sinds maandag is ons land in lockdown. Daar viel echter niet veel van te merken. Niet-essentiele verplaatsingen blijven immers toegelaten en daar profiteren heel veel mensen van. Op de zeedijk en op het strand genoten heel veel mensen van het zonnetje. Ongezien voor deze tijd van het jaar.

Eigen drankjes meebrengen

Op het strand komen we Marc Vandenberghe (68) en Aurelia Van Wonterghem (60) uit Oudenburg tegen. Ze genieten van het bezoek van hun dochter Sjouke (31) en schoonzoon Wesley Willems (36) met kleinzoon Vic (4). Het jonge koppel woont in Schoten en maakte maar al te graag gebruik van hun gratis treinticket om naar Oostende af te zakken. “De liefde deed me van Oudenburg naar Schoten verhuizen”, vertelt Sjouke. “Het gratis treinticket en de stralende zon aan de kust deden ons beslissen om mijn ouders te bezoeken. We zijn niet binnen geweest, maar zijn naar het strand gekomen, zochten ons een plaatsje uit en genieten zo van elkaars gezelschap.”

“We zijn blij dat we ze nog eens zien”, lacht Aurelia. “De lockdown doet niemand goed, maar er moest iets gebeuren. Gelukkig bestaat zoiets als Skype. Maar we zijn dolgelukkig dat we samen kunnen genieten op het strand in november. We brachten trouwens ook onze eigen drankjes mee. De horeca is dicht, dus we moesten wel. Maar het maakt onze dag samen extra gezellig.”

Druk op de zeedijk

Nog iets verder zitten een viertal jongedames, gezellig met elkaar te praten. Mazarine Quarin (23), Margot Lamote (24), Hannah Pollet (23) en Manon Daman (23) uit Oostende willen maar al te graag met ons praten en hebben zo hun idee over de ‘lockdown’. “Ik vind niet dat je dit een lockdown kunt noemen”, steken de vier bijna gelijktijdig van wal.

“Het is ons inziens wel erg druk op de zeedijk. Op het strand valt het gelukkig wel mee, al heb ik dit nooit gezien in november”, vertelt Mazarine. ” Ergens vind ik het jammer dat mensen ervoor kiezen om naar de kust te komen. Er zijn nochtans heel veel andere plaatsen. De cijfers zijn dan wel aan het dalen, maar dit kan onmogelijk gunstig zijn voor een verdere daling van de cijfers.”

“Wij blijven hier en anderen zouden voorlopig misschien ook beter in hun stad of gemeente blijven”, staat Manon haar vriendin bij. “Ik begrijp dat een dagje aan zee met dit weer aanlokkelijk is, maar we moeten voorzichtig blijven. Wij houden ons aan de regels en blijven in deze bubbel van vier buiten. Van hieruit gaat het straks rechtstreeks naar huis.”

Winkelstraat met gesloten winkels

Ondanks alle winkels in de winkelstraten gesloten zijn was het ook daar druk. “Het heeft wel iets, wandelen in een winkelstraat met gesloten winkels”, lacht een koppel uit Limburg. “We zijn hier voor een tweetal dagen. Of we een hotel gevonden hebben dat open is? Jawel hoor. Al was het toch even zoeken. Het hotel waar we gewoon zijn van te boeken was dicht, maar er waren nog voldoende alternatieven. Zondagavond trekken we terug huiswaarts. Met dit weer moesten we profiteren van een weekendje kust. Maar we houden het veilig.”

Drukke plaatsen vermijden

Stad Oostende riep via hun Facebookpagina op om drukke plaatsen te vermijden, waaronder de zeedijk ter hoogte van het centrum. Voorts is de westelijke strekdam afgesloten voor het publiek. Op de Albert I-promenade tussen Kursaal Oostende en de 3 Gapers geldt éénrichtingsverkeer (in de richting van de 3 Gapers). Er werd ook benadrukt om steeds voldoende afstand te houden en een mondmasker te dragen.

Burgemeester Bart Tommelein passeerde zelf tot drie keer toe door het centrum en langs de zeedijk. “De politie controleert of mensen de afstand van anderhalve meter respecteren. De bankjes gaan we niet afsluiten, zoals dat het geval was tijdens de vorige lockdown. Mensen worden geacht om ondertussen te weten dat ze voldoende afstand van elkaar moeten houden. Er worden geen waarschuwingen meer gegeven. Mensen die zich niet aan de regels houden krijgen onmiddellijk een proces-verbaal en die bedraagt minstens 250 euro”, is de burgemeester duidelijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.