Praatpunt De Wasbeer officieel geopend: “We willen jongeren helpen vanuit hun eigen krachten”

De vzw Koekegoed, de organisatie boven praatpunt De Wasbeer, bestaat uit voorzitter Kris Defraeye, ondervoorzitter Jan Marchand, secretaris Shirly Ingelbrecht, bestuursleden Klaas Staelens, Anja Vanhooren en Katrien Patteeuw. Het team van De Wasbeer bestaat uit Katrien Patteeuw, Lisa Noyez, Lies Vanhoutte en Charonne De Bruyckere. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Met de nodige vertraging door de coronapandemie, kon praatpunt De Wasbeer eindelijk officieel de deuren opengooien in de Kerkstraat. “We bieden laagdrempelige hulp en een luisterend oor aan jongeren en jongvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid”, zegt Kris Defraeye, voorzitter van de overkoepelende vzw Koekegoed.

De Wasbeer is het praatpunt in de Kerkstraat 6 waar iedereen terechtkan voor hulp of voor een luisterend oor. “Dankzij de belangeloze inzet van heel wat vrijwilligers, de bijdrage van talrijke sponsors en de opbrengst van enkele succesvolle evenementen sinds de oprichting in 2018, kon Koekegoed een praatpunt opstarten. Ons praatpunt is open elke woensdagnamiddag tussen 13.30 en 17 uur. De andere dagen werken we op afspraak. Iedereen die nood heeft aan een luisterend oor is welkom. Je hoeft dus met andere woorden niet per se psychische problemen te hebben. Niet alleen jongeren en jongvolwassenen kunnen bij ons terecht, ook ouders die eens nood hebben aan een babbel”, begint Kris Defraeye, voorzitter van Koekegoed.

“De sfeervol ingerichte lokalen zorgen voor een knusse ontmoetingsplaats. Dit schept een laagdrempelige omgeving voor jongeren en jongvolwassenen met (psychische) problemen. Hier tracht ons team om de jongeren te helpen vanuit hun eigen krachten. Indien dit onvoldoende blijkt, werken wij samen met professionele instanties, zodat we ze altijd, vrijblijvend, naar de juiste plaats kunnen begeleiden of doorverwijzen.”

100 procent discreet

“Ervaar je problemen in je thuissituatie, word je gepest, worstel je met je geaardheid, ben je eenzaam of heb je het moeilijk met een verlies… Bij ons kun je terecht zonder dat wij oordelen. Integendeel, wij zullen er alles aan doen om je uit die moeilijke situatie te helpen. Uiteraard zijn wij 100 procent discreet en betrouwbaar”, benadrukt Katrien Patteeuw. Zij is psychiatrisch zorgkundige en maakt deel uit van het praatteam van De Wasbeer, net als Lisa Noyez (psychiatrisch verpleegkundige), Lies Vanhoutte (orthopedagoge) en Charonne De Bruyckere (maatschappelijk werkster).

www.koekegoed.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier