https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Poulagiebeek wordt weer opengegraven: “Ons wapenen tegen toekomstige watersnood”

Jos Sypré (burgemeester Beernem), Bart Naeyaert (gedeputeerde West-Vlaanderen), Claudio Saelens (schepen Beernem), mevr. De witte (Aannemingen De Witte), Antoine Wijffels (dijkgraaf Oostkustpolder). © AVH
Arno Van Haverbeke

In Oedelem wordt de Poulagiebeek tussen Zandgrachtstraat en Bruggestraat opengelegd. De oude inbuizing (230 meter) vormde een bedreiging voor de woningen in de buurt.

“Duurzaam waterlopenbeheer is een topprioriteit voor de provincie West-Vlaanderen”, aldus gedeputeerde Bart Naeyaert. “Recent zagen we in ons land nog tot welke taferelen watersnood kan leiden. West-Vlaanderen is vlakker dan de rest van ons land, toch kenden we in het verleden problemen rond wateroverlast. Daarom investeren we heel sterk in het aanleggen van bufferbekkens en het openleggen van waterlopen en grachten.”

Ook eerder zorgde de Poulagiebeek in Oedelem voor kopzorgen bij de beleidsmakers. “De Poulagiebeek in Oedelem is een zorgenkindje”, licht Dijkgraaf Antoine Wijffels toe. “20 jaar terug stond de Zandgrachtstraat onder water. We hebben toen stroomopwaarts stuwen aangebracht, hierdoor is de situatie veel verbeterd.” De inbuizing van de Poulagiebeek tussen Zandgrachtstraat en Bruggesteenweg bleef voor moeilijkheden zorgen. Mocht er zich een verstopping voorgedaan hebben in deze oude buizen, zou dit tot problemen geleid hebben voor de woningen in de buurt. “Binnenkort neem ik afscheid als dijkgraaf. Ik ben dan ook bijzonder tevreden dat ik deze investering heb kunnen verwezenlijken”, besluit Wijffels.

Waakzaam blijven

Schepen Claudio Saelens (CD&V), bevoegd voor Integraal waterbeleid, is de provincie West-Vlaanderen en de Oostkustpolder enorm dankbaar voor de werken die worden uitgevoerd. “Gelukkig hebben we afgelopen jaren geen grote neerslaghoeveelheden gekend in Beernem. Bij hevige regenval waren we altijd waakzaam in deze omgeving. Een woning die onder water komt, is verschrikkelijk. De werken lopen bijzonder vlot. Ook de onderhandelingen met de omwonenden, om de gronden te betreden, verliepen heel constructief. Ook in de Rietstraat in Beernem werken we aan gelijkaardig project.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.