Postpunt Nieuwkerke sluit definitief op 1 oktober

Redactie KW

Het postpunt in de Spar in Nieuwkerke gaat definitief dicht op 1 oktober. Het postpunt opende in 2008 toen het postkantoor in de gemeente verdween. “We hebben én niet meer de ruimte én niet meer de tijd om deze gratis service aan onze klanten aan te bieden,” zegt zaakvoerder Pascal Lozie.

In deze coronatijden kende de Spar een grotere toeloop van klanten. “We hadden al ons personeel nodig om iedereen naar behoren te bestellen en verder ook ons ruim assortiment aan te vullen”, duidt zaakvoerder Pascal Lozie. Eerder had de zaakvoerder al overwogen om het postpunt te sluiten. “Als ik nog zou uitbreiden is het om nog meer artikelen aan te bieden. Niet om de vele postpakketjes te stapelen.”

Kemmel enige postkantoor voor Heuvelland

Olivia Dondeyne, de postbode van het dorp, bevestigt dat het aantal bestellingen via het internet door de coronacrisis enorm gestegen is. “Dagelijks sorteren we in twee groepen van acht werknemers zo’n 2000 tot 2500 pakken voor Heuvelland, Langemark-Poelkappele, Zonnebeke en Groot-Ieper”, vertelt ze. “Online pakjes bestellen zit dus duidelijk in de lift, bij alle leeftijden. Bejaarden bestellen bijvoorbeeld hun schoonheidsproducten, medicatie en kledij. Deze week moest ik een scooterplaat tegen betaling afleveren voor een alleenstaande persoon met een beperking. Deze persoon zou in de nabije toekomst een belbus moeten bellen om naar het postkantoor in Kemmel te gaan.”

Vanaf 1 oktober wordt Kemmel dus het enige postkantoor voor de gemeente Heuvelland. “Het is een spijtige zaak voor ons dorp, maar ik begrijp de zaakvoerders wel”, aldus Olivia Dondeyne. “Er kruipt veel tijd in het steeds bijscholen van het personeel. En door het succes van het postpunt waren er ook langere wachttijden in de winkel voor mensen die gewoon hun boodschappen kwamen doen.”

Meer pakjes dan brieven

Nu het postpunt in de Spar sluit zal de Nieuwkerkse postbode al het nodige doen om de pakjes thuis te bezorgen. “Ik ken ondertussen mijn dorp. Ik betrap me er soms op dat ik weet op welke dag een poetsvrouw of bejaardenhelpster in een bepaalde woning aan de slag is. Of ik weet wie de vroege of late dienst heeft op zijn werk. Dat zal helpen om de pakjes toch aan huis geleverd te krijgen.”

In januari van volgend jaar zal Olivia Dondeyne 20 jaar dienst hebben als postbode. De laatste jaren zag ze meer pakjes door haar handen passeren dan brieven. “Er zijn firma’s die producten versturen naar aannemers, bibliotheken die boeken naar andere bibliotheken versturen en natuurlijk de mensen die pakjes bestellen. Het gaat van kasten over elektrische apparaten tot muziekinstrumenten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier