Postoverste reageert op ontslag bij Deerlijkse brandweer: “Ik werd buitenspel gezet”

Claude Coucke reageert op zijn ontslag als postoverste en lid van het Deerlijkse brandweerkorps. © MVD
Redactie KW

“Niet het laten vullen van een zwembad aan mijn woning, maar het feit dat ik op geen enkele manier voorkom op het organigram van de nieuwe brandweerpost Belgiek, is de werkelijke reden van mijn ingediende ontslag bij de brandweer”, reageert Claude Coucke op zijn exit bij het Deerlijkse korps.

Claude Coucke (60) is sinds 1 september niet langer postoverste van de Deerlijkse bandweer. Hij is ook geen lid meer van het korps. Er waren problemen ontstaan toen werd vastgesteld dat de postoverste een brandweervoertuig had laten aanrukken om het zwembad te vullen aan zijn woning in de Molenstraat. Dat kon vroeger wel, maar nu is het al geruime tijd niet meer toegelaten dat de brandweer zwembaden van particulieren vult. Dit leidde tot een intern onderzoek, maar het is volgens Claude Coucke niet de ware reden van zijn opstappen bij de Deerlijkse brandweer. De samenwerking tussen de postoverste en heel wat brandweerlieden was al geruime tijd vertroebeld.

Het zal wel kloppen dat ik niet bij iedereen geliefd ben, maar dat is ook niet de eerste opdracht van een postoverste

“Het zal wel kloppen dat ik niet bij alle brandweerlieden van het korps geliefd ben, maar dat is ook niet de eerste opdracht van een postoverste. In elke groep van 50 of meer personen zijn er al eens strubbelingen”, stelt Claude Coucke. “Medio mei wilde men tijdens de weekdienst van de post Deerlijk een tankwagenbedienaar in opleiding laten oefenen met de tank. Ik stelde voor om te oefenen bij mij thuis en het water in een plastic zwembad te leren pompen in plaats van ergens in de graskant of op de weg te spuiten. Dat was een fout. Ik had toestemming voor het water moeten vragen.Enkele brandweerlui werden getipt en zijn samen naar mijn huis gereden om de overtreding te filmen.”

fout toegegeven

“Hun aanwezigheid daar was helemaal niet toevallig. Ik betreur de aanpak van beide collega’s maar ik erken dat ik een fout heb gemaakt, waarvoor ik me al uitgebreid heb verontschuldigd. Ik aanvaard daarvoor dan ook elke redelijke straf. Ik wil echter verduidelijken dat dit voorval niet de reden is voor het indienen van mijn ontslag.”

“De reden is dat ik als hoogste officier van de post Deerlijk met 40 jaar dienst, 24 jaar als officier en 14 jaar als postoverste, niet voorkom op het organigram van de werking van de toekomstige post Belgiek. Ik vind dat onbegrijpelijk. De leiding van de post komt in handen van drie sergeanten, een sergeant majoor en een luitenant die niet als officier voor deze verantwoordelijkheid zijn opgeleid. Aangezien het nieuw organigram is gemaakt zonder enig overleg noch communicatie, heb ik verkozen om de eer aan mezelf te houden en ontslag te nemen.” (DRD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.