Postoverste brandweerkorps en preventieadviseur beschuldigd van vaccinatiefraude

© Belga
© Belga
Redactie KW

Het gemeentebestuur van Middelkerke start een tuchtonderzoek tegen de postoverste van het plaatselijk brandweerkorps en tegen de preventieadviseur van de gemeente op beschuldiging van vaccinatiefraude.

De commandant had op vraag van het vaccinatiecentrum in Oostende een lijst opgesteld voor het prioritair vaccineren van mensen die een hoger risico liepen, in dit geval brandweerlui. Alleen had hij daar niet alleen de actieve leden van de brandweer op vermeld, maar ook hun echtgenotes. En die kregen allemaal hun prik.

Op 26 februari werd vanuit het vaccinatiecentrum te Oostende de vraag gesteld om reservelijsten aan te leggen voor prioritaire vaccinaties ingevolge overschotten van het vaccin AstraZeneca. Bedoeling was om prioritair mensen te vaccineren die een hoger risico liepen zoals onder meer brandweerlieden, politiepersoneel en onderwijspersoneel.

“Op 1 maart werd door korpsoverste van de brandweer Middelkerke F.U. dergelijke lijst overgemaakt”, legt het gemeentebestuur in een persmededeling uit. “Echter, op die lijst stonden niet enkel de actieve leden van de Brandweer maar ook hun echtgenotes. Deze lijst werd overgemaakt aan de preventieadviseur van de gemeente, ook actief brandweerman, en het vaccinatiecentrum. Ook de preventieadviseur maakte deze lijst ongewijzigd en zonder opmerkingen over aan het vaccinatiecentrum.”

Protest van arts

Diezelfde dag nog kwam een mail van de verantwoordelijke arts van het vaccinatiecentrum met een protest wat betreft de echtgenotes. De verantwoordelijke arts stelde dat dit absoluut niet kon. Daarop stuurde de brandweer een nieuwe lijst zonder de echtgenotes naar het vaccinatiecentrum. Ondanks het gekende en gecommuniceerde protest van de verantwoordelijke arts hebben de brandweerlui en hun echtgenotes zich toch aangeboden voor vaccinatie en werd een prioritaire vaccinatie bekomen.

“Het gemeentebestuur is dan ook van oordeel dat dergelijke praktijk volstrekt onaanvaardbaar is en indruist tegen alle geldende regels inzake het vaccinatiebeleid”, klinkt het.

“We zien ziet ons dan ook genoodzaakt een tuchtprocedure op te starten lastens de preventieadviseur enerzijds en in samenspraak met de leiding van de hulpverleningsprocedure een tuchtprocedure te starten lastens korpsoverste Frank Ureel. Wij distantiëren ons onvoorwaardelijk van dergelijke praktijken van vaccinatiefraude.

“We stellen ons uiteraard ook vragen bij dit voorval. Wat hier gebeurde kan absoluut niet door de beugel”, reageert Frederick Spaey (Open VLD). “We vinden het daarentegen wel vreemd dat het schepencollege nu pas overgaat tot een tuchtonderzoek, terwijl het van dit alles al langer op de hoogste was.” Volgens burgemeester Jean-Marie Dedecker werd F.U. tot tweemaal toe gesommeerd om uitleg te komen geven in het schepencollege, maar dat telkenmale weigerde. “We hebben dan de Hulpverleningszone 1, waarbij de postcommandant gedetacheerd is, moeten inschakelen en zo kon hij woensdagavond voor de gemeenteraad verschijnen.”

(DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier