Postbodes kunnen voor verfrissing terecht bij Wevelgemse Jessie van Praet

© Getty Images
Christophe Lefebvre

West-Vlaanderen kreunt onder de hitte en overal zoeken mensen de koelte van de schaduw op. Wie buiten werkt kan niet anders dan zich aanpassen of het ondergaan, maar in Wevelgem steekt Jessie van Praet die mensen een hart onder de riem.

Wanneer de postbode, onder de brandende zon, zijn brieven in de brievenbus steekt, dan weet hij dat afkoeling in de Nieuwstraat nooit veraf is. Een brievenbus is er voorzien van een korte maar duidelijke boodschap: “Beste postbode, indien u graag een fris glas wil, bel gerust aan“.

Het initiatief is afkomstig van Wevelgemse Jessie van Praet. “Mijn partner werkt bij Infrabel en mijn broer werkt als tuinman”, laat ze weten. “Ze weten dus goed genoeg wat het is om in dergelijk weer buiten te moeten werken. Heel wat mensen delen van hetzelfde laken een broek en werken onder omstandigheden waar fris water niet vanzelfsprekend is en een airco al helemaal niet bestaat. De postbode weet dan ook dat hij hier gerust kan aanbellen, hij krijgt met veel plezier een glas vers en fris water. Op social media lees ik niets anders dan mensen die klagen dat te warm is, maar klagen is niet aan mij besteed. Ik probeer positief door het leven te gaan en werk te maken van oplossingen.

De boodschap die te lezen is aan de voordeur van Jessie van Praet.
De boodschap die te lezen is aan de voordeur van Jessie van Praet.© CLL

Op de vraag of het niet eenvoudiger zou zijn een fles met water buiten te zetten, klinkt het antwoord kordaat. “Met dergelijk weer duurt het ongeveer een kwartier alvorens het water warm is, dat is dan ook geen oplossing meer. Het briefje hangt trouwens ook enkel aan de brievenbus wanneer er hier iemand thuis is.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.