Portilog-lesgever Frank Neyts: “De havenketting is maar zo sterk als de zwakste schakel”

Havenkenner bij uitstek Frank Neyts maakt nieuwe werknemers wegwijs: "De haven is een complex kluwen waar iedereen met elkaar moet werken." © RJ
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Een nieuw schooljaar betekent ook een vernieuwd opleidingsaanbod van Portilog in de haven. “In de haven draagt elke individuele persoon een verantwoordelijkheid in zijn job”, zegt freelance lesgever Frank Neyts. Hij maakt nieuwkomers wegwijs in het kluwen van havenactiviteiten, vanuit zijn meer dan 35 jaar ervaring. Het lespakket bevat ook gespecialiseerde vormingen voor wie al in de haven werkt.

Opleidingsverstrekker voor de haven- en logistieke sector Portilog breidt haar aanbod in Zeebrugge uit, dankzij een versterkte samenwerking met de vereniging van private bedrijven in de haven Apzi-Voka. De infosessies (vanaf enkele uren) en cursussen (meerdere dagen) zijn bestemd voor enerzijds nieuwe medewerkers die vertrouwd willen raken met de werking en de activiteiten van de haven. Anderzijds zijn er opleidingen voor het management, medewerkers, klanten en leveranciers van bedrijven. Maar ook mensen die gewoon geïnteresseerd zijn, kunnen inschrijven.

Een opvallende, nieuwe lesgever is Frank Neyts. De gepassioneerde havenkenner was 35 jaar in dienst bij onder meer rederij CMA CGM en behandelaar ICO. Daarnaast is hij al 28 jaar maritiem journalist.

Ingewikkeld kluwen

“Wanneer ik nieuwkomers wegwijs maak, trekken ze grote ogen over welk ingewikkeld kluwen de haven is. Ze zijn vooral verrast dat uit elke gebeurtenis, elke opdracht, elke taak een actie volgt voor een andere speler. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk om een document correct in te vullen en door te geven opdat een volgende actie zou kunnen plaatsvinden. In het maritieme en logistieke werk draagt elke individuele persoon een grote verantwoordelijkheid. De ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel”, zegt Frank Neyts.

Dokken bezoeken

In april gaf hij voor het eerst kennismakingslessen bij Portilog. Straks neemt hij opnieuw het woord voor de ‘Havenintro Zeebrugge’ (10 september) en ‘Havenkennis Zeebrugge’ (10 oktober).

Het valt me op dat veel nieuwkomers niks, niks, niks van de haven kennen

“Het valt me op dat nieuwkomers en buitenstaanders niks, niks, niks van de havenwereld kennen. Wie in een bepaalde functie in een bedrijf komt werken, heeft vaak geen overzicht. Nochtans is dat nodig want een haven is een complex geheel waarin iedereen elkaar nodig heeft. Daarom help ik ze op weg met lessen en bezoeken aan de dokken en terminals. We krijgen daarbij de volledige samenwerking van bedrijven zoals CSP Zeebrugge, Stora Enso, autoterminals ICO en Wallenius Wilhelmsen en vervoerders op de Transportzone. Na een bad van twee dagen hebben de deelnemers zicht op de rode draden die de spelers in de haven met elkaar verbinden.”

Gevaarlijke goederen

Nieuwe blikvangers in Zeebrugge zijn: dagcursus ‘Gevaarlijke goederen per spoor’ (17 oktober), tweedaagse avondcursus ‘Roro’ (19 en 21 november), tweedaagse avondopleiding ‘Documenten internationale handel’ (9 en 16 december), avondsessie ‘Incoterms 2020’ (18 februari 2020) en ochtendcursus over de douanewebapplicatie ‘Tarbel-Taric’ (19 februari).

Voorts staan op het programma: havenintro Zeebrugge, havenkennis Zeebrugge, bill of lading refresh, data-analyse voor haven en logistiek, digitalisering: trends & tools voor haven en logistiek, initiatie Douane en Accijnzen, Douane update, AEO self assessment, btw voor bedrijven in de haven en btw bij in- en uitvoer.


Meer info en inschrijvingen: www.portilog.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier