Port of Zeebrugge stimuleert innovatie door investering in 5G-netwerk

De eerste externe gebruikers van dit netwerk hebben zich al gemeld. Zij zullen het nieuwe netwerk gebruiken om communicatie tijdens het bouwen en onderhouden van offshore windmolenparken mogelijk te maken. © belga
Redactie KW

Het havenbestuur maakt binnenkort voor het eerst gebruik van het supersnel communicatienetwerk 5G. “Het private 5G netwerk in de haven van Zeebrugge zal dé accelerator zijn voor innovatie in en rond de Zeebrugse haven”, klinkt het.

De draadloze connectiviteitsbubbel moet zorgen voor een versterking van de concurrentiële positie van de haven, privébedrijven, betrokken overheden en belangenverenigingen.

Het 5G-netwerk steekt vaart achter efficiënte, snelle en optimale connectiviteit. Het brein van dit netwerk staat in het datacenter van de haven. Hierdoor blijft alle data veilig binnen het eigen netwerk en is het onafhankelijk van externe invloeden.

In de voorhaven

In een eerste fase zal het netwerk gebruikt worden voor connectiviteit naar sleepboten, snuffelpalen, camera’s en kaaisensoren. Ook voor de nieuwe zeesluis zal de connectiviteit cruciaal zijn. Daarnaast zal 5G ingezet worden bij de bedrijven in de haven voor dispatching, connectiviteit naar straddle carriers, track & trace systemen en kritische groepscommunicatie.

De eerste externe gebruikers van dit netwerk hebben zich al gemeld. Zij zullen het nieuwe netwerk gebruiken om communicatie tijdens het bouwen en onderhouden van offshore windmolenparken mogelijk te maken.

“Dankzij de realisatie van het 5G-netwerk schakelen innovatie en automatisering een versnelling hoger”, klinkt het. “Zo zal dit platform de accelerator zijn voor IoT, autonome vaartuigen, augmented reality (AR), en drones.”

Fase één, die vanaf eind dit jaar operationeel zal zijn, zet koers naar het gebruik van het 5G-netwerk in de voorhaven. De tweede fase, die de achterhaven van dekking zal voorzien, wordt midden 2020 gerealiseerd.

Citymesh

De haven van Zeebrugge kiest ervoor om in zee te gaan met Citymesh. Citymesh zorgt voor een end-to-end ondersteuning en voor de commerciële uitbating van het netwerk. Citymesh versterkt hiermee opnieuw zijn positie op de 5G markt, waar ze als enige operator private 5G netwerken realiseert in nauwe samenwerking met technologiepartner Nokia.

Mitch De Geest, CEO Citymesh: “Citymesh is verheugd om in samenwerking met de haven van Zeebrugge te kunnen bouwen aan de haven van de toekomst. Zowel op het vlak van continue veiligheid, operationele zekerheid als flexibiliteit biedt onze oplossing heel wat mogelijkheden. Deze keuze toont duidelijk aan dat Zeebrugge een langetermijnvisie hanteert en klaar is om de uitdaging omtrent digitale transformatie aan te gaan.”

Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder MBZ/Port of Zeebrugge: “We willen als havenbestuur onze private partners in de haven stimuleren om de beste innovatieve oplossingen toe te passen in elke stap van de logistieke keten. De 5G-technologie maakt dat mogelijk. We vonden het belangrijk om als havenbestuur hierin de eerste stap te zetten en een connectiviteitsbubbel op te zetten waar onze bedrijven gebruik van kunnen maken.” (NDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.