Pops 17 werd grondig herwerkt: “We waren vorig jaar niet tevreden”

© FGOUSSEY
Redactie KW

‘Pops 17’ neemt je ook dit jaar mee naar Poperinge tijdens de eerste jaren na de oorlog. Organisator Heemkring Aan de Schreve pakt uit met een vernieuwde versie.

Na 15 jaar kondigde Heemkring Aan de Schreve aan dat er een einde kwam aan de theaterwandeling rond WO I. Een half jaar later pakte de organisatie toch uit met een nieuwe editie die vorig jaar werd voorgesteld aan het publiek.

“De theaterwandeling was heel veel werk geworden voor ons, dus kozen we voor iets anders. Het verhaal van Pops 17: ‘Hoe verliep het verder?’ gaat – zoals de titel al doet vermoeden – verder waar het vorige eindigde. Wat gebeurde er in Poperinge en de Westhoek tijdens die eerste jaren na de oorlog? Poperinge, een gemiddelde provinciestad, die tijdens die vier jaar oorlog was geëvolueerd van een haast onbekend boerengat naar een wereldstad waar honderdduizenden militairen en vluchtelingen een onderkomen hadden gevonden”, vertelt Willy.

Ginger liet alle Brits soldatenharten sneller kloppen

“Het verhaal speelt zich vooral af in La Poupée. Hoe is het na de oorlog verder verlopen met Elie en Sylvie Cossey, de uitbaters van ‘A la Poupée’, die na de oorlog nogal pronkerig tot ‘A la Grande Poupée’ is omgedoopt? Met Ginger, die ieder Brits soldatenhart sneller liet kloppen? Met de pastoor die dagelijks zijn glaasje wijn komt drinken bij Elie? Met de alleswetende maar gevreesde commeren? Met de Britse officieren die naar Poperinge terugkeren met een pak herinneringen aan het wereldberoemde Pops? Met de bakker met zijn hondenbroodjes? Met de Chinese koelies? Met het personeel en de cinema van Elie? Met Cesar die iedere dag met zijn ‘triporteur’ ‘groenseltjes’ ging halen naar Langemark? Met Generaal Malcolm?”

Het publiek ontdekt het allemaal in de vernieuwde versie van Pops 17: ‘Hoe verliep het verder?’ van Heemkring aan de Schreve. Stefaan Cossey en Willy Tillie, de bedenkers van de voorgaande Pops17-edities, schreven een fris verhaal en goten alles in een nieuw scenario vol verrassingen, een reeks ludieke voorvallen en onverwachte gebeurtenissen, afgewisseld met de onmisbare muziek en een royale dosis amusement.

Driekwart van de opvoering is herwerkt

“Waarom een vernieuwde versie? We waren vorig jaar niet tevreden. We hadden alles opgezocht wat er maar te vinden was over de eerste jaren na de oorlog. Die informatie hebben we verweven in de dialogen. Na de voorstellingen hebben we vastgesteld dat we onszelf beter vinden in kortere, muzikale acts. Ongeveer driekwart van de opvoering is herwerkt. Wie vorig jaar kwam kijken, mag zich dus aan iets anders verwachten. De ruggengraat blijft hetzelfde, maar wat eraan hangt, is anders. Er zijn toevalligheden en verrassingselementen die er voordien niet waren. De vele verhalen die vorig jaar verteld werden, zijn verdwenen”, zegt Willy.

Al één voorstelling uitverkocht

‘Pops 17’ vindt plaats in zaal Oud Vlaenderen op de Grote Markt in Poperinge op vrijdag 6 maart, zaterdag 7 maart, vrijdag 13 maart en zaterdag 14 maart telkens om 19.30 uur. “Wie er wil bij zijn, moet vlug beslissen. Vrijdag 6 maart is zo goed als uitverkocht en zaterdag 14 maart is al volledig uitverkocht.

Kaarten kan je bestellen door te mailen naar willy.tillie@telenet.be of door te bellen naar 0474/49.78.83. Je kan ook 15 euro per persoon overschrijven op rekening BE63 0882 3547 8508 op naam van ‘Heemkring Aan de Schreve’ met als mededeling ‘Pops 17 2020’. Bij iedere kaart zijn er twee gewone consumpties inbegrepen. Vergeet niet de gewenste datum te vermelden. Na betaling worden de kaarten bezorgd. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier