Popmuziekschool in Roeselare gaat voortan verder als The Art Factory

Arvid Waelkens van The Art Factory - Roeselare naam via Bart © Stefaan Beel
Redactie KW

The Art Factory start het muzikale schooljaar met een opendeurweekend op 12 en 13 september. “Meer coronaproof kan het bij ons niet worden want we geven altijd 1-op-1-lessen”, legt Arvid Waelkens uit.

T. A. F. of The Art Factory is de nieuwe naam van de popmuziekschool in de Vierwegstraat. “Deze muziekschool bestaat al jaren”, vertelt Arvid Waelkens, “en heette in de beginjaren ook al The Art Factory. Later werd het ‘Pop College’ en toen kwam in 2019 een eind aan het verhaal. Samen met enkele bevriende muzikanten hebben we de sprong gewaagd om dit project nieuw leven in te blazen. We kozen meteen om de originele naam opnieuw op te pikken.”

Snelle heropstart

“We zijn eigenlijk vorig jaar al van start gegaan maar corona heeft roet in het eten gegooid. Begin maart moesten we noodgedwongen de deuren sluiten. Maar het was snel duidelijk dat het concept van The Art Factory een snelle heropstart zou mogelijk maken. Zo hebben we, mits een verlenging van het schooljaar tijdens de zomervakantie, al onze studenten een volledige cursus kunnen aanbieden.”

“Dat concept is heel eenvoudig. Wij geven individuele muzieklessen op maat van de cursist. Dat wil zeggen dat de leerkracht zich aanpast aan het niveau van de leerling maar ook aan zijn of haar interesses.”

Klassiek of modern

“Zo kan een pianist kiezen voor klassieke of moderne muziek. Je kan starten vanaf nul of kiezen voor een vervolmaking. Dat geeft als niet onbelangrijk voordeel dat elke student bij ons op zeer korte termijn een succeservaring heeft. Vaak hebben we cursisten die ook in de stedelijke academie, zeg maar de reguliere muziekschool, lessen volgen maar bij ons iets extra’s zoeken. Zo volgen ze bijvoorbeeld daar klassieke gitaar en dan bij ons elektrische gitaar.”

“Vorig jaar telde T. A. F. zo’n 125 cursisten en tien leerkrachten. We bieden cursussen drums, percussie, piano, akoestische en elektrische gitaar, basgitaar, saxofoon en trompet aan. Nieuw dit jaar is de accordeon. Nieuwe cursussen komen er meestal als er vraag genoeg is.”

“De lessen zijn bijna altijd 1-op-1-lessen zeker als het over instrumenten gaat maar we bieden ook zang aan. Dat kan een individuele zangopleiding zijn maar in ons popkoor kan je ook samen zingen en de popgeschiedenis al zingend ontdekken. Er zijn zanglessen pop, zangtechniek, podiumpresence en rhymen of hiphop. Voorts is er ook een cursus muziektheorie bedoeld voor mensen die nog geen muziekpartituur kunnen lezen.”

“Ook nieuw zijn de DJ-lessen en de cursus ‘home recording’ waarin we de kneepjes aanleren van het opnemen, mixen, masteren en publiceren van eigen creaties en dat eenvoudig vanuit de huiskamer op de pc.”

Groot podium

“Deze zomer hebben we het gebouw wat opgeknapt. Dat was wel nodig en omdat we echt wel geloven in ons project willen we klaar zijn voor de toekomst. Zo is de bar volledig vernieuwd en is er een groot podium gebouwd voor optredens. We hebben ook enkele lokalen opgefrist of beter geïsoleerd. T. A. F. biedt namelijk ook repetitieruimte aan aan jonge bands. Verder hebben we geïnvesteerd in nieuwe muziekinstrumenten.”

“Elke student heeft op zeer korte termijn bij ons een succeservaring”

Op zaterdag en zondag 13 en 14 september zet The Art Factory volledig coronaproof de deuren open. “Je maakt er kennis met ons concept, met het gebouw, het aanbod en onze leerkrachten. Meteen zal je ontdekken dat T. A. F. er is voor iedereen. Daarmee bedoelen we mensen met of zonder muzikale voorgeschiedenis maar ook een leeftijdscategorie die loopt van 5 tot 95. Nu al hebben we zestigplussers in onze groep zitten”, aldus nog Arvid Waelkens.

Een les in T. A. F. duurt altijd een half uur en er zijn cursussen ‘s avonds op weekdagen, op woensdagnamiddag en zaterdag. Een uurrooster wordt op maat van de cursist samengesteld. Wie naar de opendeurdagen van 13 en 14 september komt tussen 10 en 18 uur moet zich vooraf aanmelden op de website om een individuele afspraak te maken. (Bart Crabbe)

Inschrijven voor cursussen en opendeurdag kan op www.theartfactory.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier