Poperingse Schot George Sutherland als coronaheld onthaald door koning Filip

George werd als coronaheld ontvangen door koning Filip. © MD
Redactie KW

Woensdagnanamiddag werd de Poperingse Schot George Sutherland samen met zijn zoon Alex in het paleis in Brussel ontvangen door koning Filip. Ook Simon Louagie, algemeen manager van het Poperingse Talbot House, mocht delen in de eer. De koning ontving zes organisaties uit het hele land die zich bijzonder hadden ingezet tijdens de coronacrisis.

De 98-jarige George Sutherland, die net als zijn vader en zijn zoon zijn hele leven tuinman en gids was op het Britse militaire kerkhof Lijssenthoek, deed een paar maanden geleden aan crowdfunding voor het noodlijdende Talbot House. Daarvoor stapte hij van Lijssenthoek naar Talbot House. Hij haalde er de internationale pers mee, van de Verenigde Staten tot Australië. Op 22 augustus ontving hij ook nog het Honorary Life Membership van de Clan Sutherland Society Scotland, de hoogste Schotse eer voor clanlid.

Koning Filip in Poperinge?

“Iedere organisatie zat aan een aparte tafel”, zegt Simon Louagie. “George kreeg niet zijn verhoopte ‘cup of tea’, maar kon enkel kiezen tussen water en fruitsap. De koning kwam een praatje maken en was onder de indruk van de prestatie van George op zijn leeftijd. Wij gaven uitgebreid toelichting over de werking van Talbot House en herinnerden de koning er aan dat zijn voorgangers Boudewijn en Albert er al op bezoek waren. We nodigden koning Filip uit om eens op onze piano te komen spelen, want we weten dat hij dat kan. Die uitnodiging zullen wij schriftelijk bevestigen. Zijn hofmaarschalk zei ons achteraf dat de kans er dik in zit dat we de koning ooit mogen verwachten.”

Ook al bij Queen Elizabeth

“Een ereteken, geschenk of herinnering van de koning was er niet bij. Wij overhandigden hem wel twee boeken over Talbot House en een over onze kapel. In het paleis weigerde George om de lift te nemen, hij verkoos de vele trappen. George genoot enorm van de erkenning, die hij eerder ook al kreeg van de Britse koninklijke familie. Zoon Alex kreeg zelfs het ereteken Member of the British Empire (MBE) uit handen van Queen Elizabeth”, zegt Simon Louagie nog.

Maandagavond benoemde de Poperingse gemeenteraad George Sutherland nog tot ereburger van de stad. (AHP)

https://www.youtube.com/watch?v=-CUkadtpBz8

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier