Poperingse brandweer brouwt bier voor Duitse collega’s

Samen klinken, zat er door corona nog niet in, maar de brandweerlieden van het Duitse Obergrenzebach konden al een eerste keer proeven van de Obergrenzebacher, een nieuwjaarscadeautje van de vrienden uit Poperinge. De pompiers maakten dit brouwsel om de 54 jaar oude band tussen de twee brandweerposten te vieren.

De brandweerpost van Poperinge ligt in dé streek van hop en bier in België. Daarom startten lokale brandweermannen met het brouwen van bier in de Poperingse biobrouwerij De Plukker. Eerst was er de bruine en blonde Pyrene, die gebrouwen werd voor de kaas- en bieravond voor de jeugdbrandweer. “En nu is er ook de Obergrenzebacher”, zegt sergeant Wout Caron, die vorig jaar met een werkgroep een nieuw bier begon te brouwen voor de bevriende brandweerpost in Obergrenzebach. Dat is een dorpje in Duitsland, een van de grootste hopproducerende landen ter wereld.

“We zijn al 54 jaar lang met hen verbroederd. In Duitsland bestaan er niet zoveel lekkere bieren als bij ons. Daarom wilden we hen al in mei 2020 verrassen met het nieuwe bier. Door corona werd hun geplande komst naar Poperinge en het brouwproces uitgesteld. We hebben uiteindelijk 1.000 liter gebrouwen, goed voor een tweehonderdtal pakketjes met elk twaalf flesjes. We stuurden onlangs vijftig pakketjes op naar onze Duitse vrienden, zodat ze deze konden degusteren in de nieuwjaarsperiode. De commentaren waren heel positief.”

Typisch Duits bier met Poperingse invloeden

De ‘Obergrenzebacher’ werd een typisch Duits bier met Poperingse invloeden. “We hielden rekening met hun voorkeuren en gewoontes. Het alcoholpercentage is 5,3 procent, dat is lager dan bij ons, en het bier is gebrouwen op basis van tarwemout in plaats van gerstemout, een primeur voor lokale biobrouwerij De Plukker. De hopsoorten zijn afkomstig van het veld bij deze brouwerij, maar ze hebben typisch Duitse kenmerken. Zo werd de Obergrenzebacher een uniek biologisch bier om onze sterke band te vieren. Hopelijk kunnen we dit jaar eindelijk samen klinken op onze vriendschap en gezondheid. Normaal zien we elkaar een keer per jaar in Poperinge of Obergrenzebach, aangevuld met meer persoonlijke bezoeken naar aanleiding van huwelijksfeesten, geboortes en begrafenissen. Heen en terug is het toch twaalf uren rijden. Sommige vriendschappen tussen pompiers, die tijdens bezoekjes bij elkaar logeren, zijn heel sterk.”

Testen op bierfestival

Ook de bierliefhebber in onze regio kan eens proeven van het brandweerbier. “Er zijn nog 65 pakketjes over, die te verkrijgen zijn via de vriendenkring van de brandweer, maar we gaan het zeker niet breed en commercieel op de markt brengen. Later dit jaar gaan we bijbrouwen voor een nieuw ontmoetingsmoment met de ‘Obergrenzebachers’ en het 25ste Poperingse bierfestival. We zijn best trots, want ons brouwsel heeft zijn plaats tussen de betere Duitse bieren.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.