Poperingse begraafplaats Ter Ruste is vernieuwd

Redactie KW

De eerste fase van de renovatie van de begraafplaats Ter Ruste langs de Elverdingseweg is afgewerkt. De begraafplaats, die dateert van 1952, kreeg een nieuwe centrale as met een nieuw inkomgebouw, een ceremoniële afscheidsplaats en strooiweide. De grindpaden werd vergroend naar grindgazon.

Schepen Kris Notebaert: “Binnen de muren van de nieuwe inkom kan waardig en sereen afscheid genomen worden van de overledene. Vanaf 2015 mochten we als openbaar bestuur geen gebruik meer maken van pesticiden. Toen stonden we voor een moeilijke taak om deze begraafplaats met al haar verhardingen toch netjes te blijven onderhouden. We zijn toen op zoek gegaan naar een creatieve oplossing, en we grepen meteen de kans om de hele visie op de begraafplaats bij te sturen. De stad Poperinge koos voor een pesticidenvrij beleid en voor een ecologisch beheer van de begraafplaatsen. Dat betekent dat we geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken. Om het groenonderhoud beheersbaar te houden, worden de grindpaden omgevormd naar grindgazonpaden. Deze zijn beter te onderhouden, beter toegankelijk en groener en rustgevender. Door hier alle overbodige verharding weg te nemen en gazon tussen de graven te zaaien, verandert de begraafplaats stilaan tot een stille tuin, een soort park met groene dreven.”

Schepen Loes Vandromme: “De meeste van de 3.374 graftekens (grafzerken, nissen en grondcellen) op Ter Ruste zijn uitgevoerd in een vrij traditionele stijl. Enkele grafzerken waren ontwerpen van de Poperingse kunstenaar Lucien De Gheus. Een medewerker van ons stadsarchief is momenteel bezig met het in kaart brengen van alle graven. Er komt hier ook nog een knekelput, en verlopen concessies worden weggenomen.”

Het is de bedoeling om er een echte parkbegraafplaats van te maken

Landschapsarchitect Andy Malengier, die ook instond voor de eerste fase: “Nu zijn we bezig met de studie van de tweede fase. Later wordt onder meer het asfalt van de parkeerplaats uitgebroken, en vervangen door grasdallen en bomen. Alleen de hoofdpaden blijven verhard. Het is de bedoeling om er een echte parkbegraafplaats van te maken, zoals in Oostvleteren. Binnenkort komt er ook een lokaal voor de mensen die de begraafplaats onderhouden en komen er voldoende waterkraantjes voor mensen die graven willen onderhouden.”

(AHP – foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier