Poperingse astronaut Dirk Frimout huldigt ‘zijn’ vernieuwd monument in

Poperings ruimtevaarder Dirk Frimout was even terug in de hoppestad voor de inhuldiging van ‘zijn’ vernieuwde monument.© MD
Poperings ruimtevaarder Dirk Frimout was even terug in de hoppestad voor de inhuldiging van ‘zijn’ vernieuwde monument.© MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Donderdagavond kwam burggraaf Dirk Frimout, geboren Poperingenaar en eerste Belgische astronaut, het monument ‘Van Icarus tot Frimout’ opnieuw inhuldigen op de rotonde tussen de Casselstraat en de Abeelseweg.

Het kunstwerk werd geplaatst in 1998, als tweede in rij van een actie om alle rotondes in Poperinge aan te kleden. Na ruim 20 jaar werd het kunstwerk van de lokale kunstenaar Walter Gryspeerdt onder handen genomen. De houten sculpturen aan de metalen panelen waren niet meer voldoende weersbestendig.”

“De nieuwe sculpturen, van de hand van dezelfde kunstenaar, werden dit keer extra behandeld. Ze kregen een bronslaag op het hout. Ook de wereldbol en de raket werden behandeld en opnieuw bevestigd”, zegt schepen Loes Vandromme (CD&V).

Tachtigste verjaardag

“Met de inhuldiging van het vernieuwde monument schenken we meteen ook aandacht aan de 80ste verjaardag van onze ereburger”, vervolgt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). “Een grootse huldiging is momenteel niet mogelijk, maar persoonlijke wensen van het stadsbestuur tijdens de inhuldiging van de vernieuwing van ‘zijn’ monument, zijn uiteraard wel op zijn plaats.”

Eerste Belg in de ruimte

“De lancering van de Space Shuttle Atlantis in maart 1992 staat bij iedere Poperingenaar die er oud genoeg voor is, in het geheugen gebrand. De hele stad was en is nog steeds fier over die prestatie: de eerste Belg gedurende een missie van negen dagen in de ruimte. Iedereen weet nog waar hij of zij op dat ogenblik was.”

“Achteraf volgde een nooit gezien volksfeest, waarbij ‘onze’ astronaut in een open wagen door de straten van de stad voor vele duizenden enthousiaste toeschouwers werd gereden. De grond van de hele Grote Markt werd een prachtig schilderij en F16’s vlogen over de Hoppestad om hulde te brengen”, aldus nog de burgemeester.

Mensen op de maan

“Het doet mij enorm plezier dat hier een ruimtejaar georganiseerd wordt, en dat ik daar de oorzaak van ben”, lacht Dirk Frimout, die later ging werken in het ESA performantiecentrum in Noordwijk. “Nadat het langs de kant van de Amerikanen een aantal jaren stil was, is er nu weer volop belangstelling voor de ruimtevaart.”

“Men wil die nu zelfs gaan commercialiseren. In 2024 wil men opnieuw mensen op de maan zetten. Zij die de eerste maanlanding in 1969 ontkennen, zijn dwazen. We hebben gezien wat de ontdekking van Amerika door Columbus betekend heeft. Ik voorspel dat er binnen honderd jaar mensen op Mars zullen wonen, met dezelfde gevolgen.”

“Men hoopt er nu vormen van leven te ontdekken, maar er is geen water. Alleen permafrost in de grond, en het is er zeer koud. Ik kan kinderen alleen maar aanzetten om technologie en wetenschappen te studeren, want dat is de toekomst”, aldus Dirk Frimout.

Ruimtewandeling

“Ik kom nog maar weinig naar Poperinge, alleen wanneer ik mijn zus Micheline kom bezoeken. We wonen nu sinds lange tijd in het Begijnhof in Gent. Ik begrijp nog zeer goed het Poperingse dialect, maar na al die jaren in Nederland heb ik wel moeite om nog echt Poperings te spreken”, besloot de astronaut.

Tegelijk start ook een tijdelijke nieuwe wandeling in Poperinge. De ruimtewandeling is 8 kilometer lang, en loopt via de knooppunten. Onderweg ontdek je zeven infopanelen met allerhande info over de ruimtevlucht van Frimout, Poperinge en zijn vroege relatie met de ruimte, de zonnewijzer, enzovoort.

Voor de kinderen zijn er doe-opdrachten onderweg. Het eerste paneel werd op de koer van het Hopmuseum, naast het geboortehuis van de astronaut, ingehuldigd door Dirk Frimout. (Foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier