"Als apotheek wordt er van ons verwacht dat we open en steeds beschikbaar blijven. We doen dat ook graag. Het geeft een fijn gevoel dat je iets kunt doen, dat je mensen kunt helpen. Anderzijds ben je natuurlijk zelf ook bewust van het gevaar. Bij ons in de apotheek en in de winkel voor thuiszorg werken er ook mama's en zelfs een actieve verpleegster, dus je wil het risico beperken voor jezelf. We verwachten dat we in ons team wel eens asymptomatisch drager zouden kunnen zijn van het virus. Dan is het ook belangrijk voor je patiënten, om hen tegen jou te beschermen", zegt apotheker Eveliene Top nog.

Er wordt geen advies meer gegeven in de publieke ruimten, bijvoorbeeld rond cosmetica. Enkel voorschriften en afhaling aan de balie zijn nog mogelijk. "De schermen in plexiglas laten toe om elkaar te zien en met elkaar te spreken, maar zonder dat de onvermijdelijke kleine speekseldruppels bij spreken, hoesten, niezen op de gesprekspartner worden overgedragen. Gezien corona niet zomaar in de lucht hangt, maar echt per speekseldruppeltjes wordt overgedragen, gezien er bovendien onvoldoende maskers zijn en het gebruik van maskers zelfs niet wordt aangeraden voor particulieren of apothekers, wordt een dergelijke constructie beschouwd als een goede bescherming."

"Uiteraard nog steeds in combinatie met handen wassen en ontsmetten, goed verluchten van de ruimte... Het gat in het scherm laat toe om de medicatie tot en met grote dozen, zoals poedermelk voor baby's door te geven. We vragen, zoals elke handelaar, om zoveel mogelijk elektronisch te betalen. We ontsmetten geregeld deurklinken en bankcontact toestellen en vanaf nu ook de schermen in plexiglas. Ondertussen staan de klanten buiten aan te schuiven, met telkens twee meter tussen", besluit Eveliene Top.

Andere zaken gesloten

De winkel van Optiek Dejonghe op de Grote Markt is gesloten tot maandag 6 april. Ondanks een eerder bericht, blijft de krantenwinkel Merlevede in de Gasthuisstraat toch open. "Eerst hadden we besloten om volledig te sluiten tot vrijdag 3 april. Maar dinsdagavond kwam er een bericht van de regering, dat krantenwinkels mogen open blijven. Ze krijgen dus geen vergoeding. Maar wij kunnen niet overleven door te sluiten zonder vergoeding", zegt zaakvoerder Sophie Theeten. "Ondertussen plaatsten wij ook schermen in plexiglas. We passen onze openingsuren wel aan: van 8 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur, ook op zaterdag. En dat onder voorbehoud van nieuwe maatregelen door de regering. Spelen op de Lotto en dergelijke blijft dus ook mogelijk", aldus nog Sophie Theeten. (AHP)

"Als apotheek wordt er van ons verwacht dat we open en steeds beschikbaar blijven. We doen dat ook graag. Het geeft een fijn gevoel dat je iets kunt doen, dat je mensen kunt helpen. Anderzijds ben je natuurlijk zelf ook bewust van het gevaar. Bij ons in de apotheek en in de winkel voor thuiszorg werken er ook mama's en zelfs een actieve verpleegster, dus je wil het risico beperken voor jezelf. We verwachten dat we in ons team wel eens asymptomatisch drager zouden kunnen zijn van het virus. Dan is het ook belangrijk voor je patiënten, om hen tegen jou te beschermen", zegt apotheker Eveliene Top nog.Er wordt geen advies meer gegeven in de publieke ruimten, bijvoorbeeld rond cosmetica. Enkel voorschriften en afhaling aan de balie zijn nog mogelijk. "De schermen in plexiglas laten toe om elkaar te zien en met elkaar te spreken, maar zonder dat de onvermijdelijke kleine speekseldruppels bij spreken, hoesten, niezen op de gesprekspartner worden overgedragen. Gezien corona niet zomaar in de lucht hangt, maar echt per speekseldruppeltjes wordt overgedragen, gezien er bovendien onvoldoende maskers zijn en het gebruik van maskers zelfs niet wordt aangeraden voor particulieren of apothekers, wordt een dergelijke constructie beschouwd als een goede bescherming.""Uiteraard nog steeds in combinatie met handen wassen en ontsmetten, goed verluchten van de ruimte... Het gat in het scherm laat toe om de medicatie tot en met grote dozen, zoals poedermelk voor baby's door te geven. We vragen, zoals elke handelaar, om zoveel mogelijk elektronisch te betalen. We ontsmetten geregeld deurklinken en bankcontact toestellen en vanaf nu ook de schermen in plexiglas. Ondertussen staan de klanten buiten aan te schuiven, met telkens twee meter tussen", besluit Eveliene Top.De winkel van Optiek Dejonghe op de Grote Markt is gesloten tot maandag 6 april. Ondanks een eerder bericht, blijft de krantenwinkel Merlevede in de Gasthuisstraat toch open. "Eerst hadden we besloten om volledig te sluiten tot vrijdag 3 april. Maar dinsdagavond kwam er een bericht van de regering, dat krantenwinkels mogen open blijven. Ze krijgen dus geen vergoeding. Maar wij kunnen niet overleven door te sluiten zonder vergoeding", zegt zaakvoerder Sophie Theeten. "Ondertussen plaatsten wij ook schermen in plexiglas. We passen onze openingsuren wel aan: van 8 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur, ook op zaterdag. En dat onder voorbehoud van nieuwe maatregelen door de regering. Spelen op de Lotto en dergelijke blijft dus ook mogelijk", aldus nog Sophie Theeten. (AHP)