Poperinge wil eigen unieke hopsoort kweken

© foto MD
Redactie KW

Tussen nu en tien jaar zullen de Poperingse hopboeren een eigen, unieke soort kweken. “Onze hopboeren hebben geen eigen hopperas, ze moeten steeds buitenlandse soorten kweken. Door het Leaderproject ‘Hopbel’ moet daar verandering in komen”, zegt burgemeester Christof Dejaegher(CD&V).

“Hop blijft steken in het DNA van elke Poperingenaar. Dat zal nog maar eens te horen en te zien zijn in september, wanneer de driejaarlijkse Hop- en Bierfeesten plaatsvinden. Want het is weer een grand cru-jaar. Telkens wanneer het Hoppelied ‘Als wij de schoenen tatsen’ weerklinkt, blijft werkelijk geen enkele Poperingenaar onbewogen. Iedereen zingt altijd mee uit volle borst”, aldus de burgemeester. Daarom zal de stad de hopteelt dan ook altijd blijven steunen.”

Ziektegevoeligheid

In het Poperingse staat momenteel 182 hectare hop. Rond Aalst wordt nog een tweetal hectare geteeld, en in Wallonië ook een paar. “De meeste hop die nu gekweekt wordt, betreft aromasoorten, bestemd voor streekbieren en speciaalbieren. Het jammere aan die soorten is de ziektegevoeligheid, en het feit dat de telers het plantgoed moeten invoeren uit het buitenland. Om hieraan te verhelpen, wordt het Leaderproject ‘Hopbel’ opgezet, in samenwerking met Inagro en de Hogeschool Vives. Hierbij zal binnen de tien jaar een eigen, unieke hopsoort worden ontwikkeld voor Poperinge. Die moet zorgen voor nog wat meer eigen couleure locale, net zoals in de Elzas”, vertelt de burgemeester.

“Het jammere aan die soorten is de ziektegevoeligheid, en het feit dat de telers het plantgoed moeten invoeren uit het buitenland”

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de vzw Hop mocht schepen Ben Desmyter (CD&V) de certificaten uitreiken aan 31 brouwerijen, die sinds 2019 uitsluitend of voor minstens vijftig procent Belgische hop gebruiken. Ze mogen dan ook dat drietalig logo gebruiken op hun etiketten en in het reclame.

Interregproject Dura Hop

“In totaal gebruiken 120 brouwerijen het logo van ‘Belgische hop’ en dat is goed voor 453 bieren. In 2019 verkregen 101 nieuwe bieren het logo van ‘Belgische hop’ waarvan 48 bieren het logo dragen van 100% Belgische hop en 53 bieren dat van minstens 50%. In totaal zijn er nu 169 bieren met het logo van 100% en 284 met het logo van 50%”, zei schepen Ben Desmyter tijdens de uitreiking van de certificaten.

De Nieuwjaarsreceptie van de vzw Hop had dit keer plaats in de feestzaal van Guesthouse Skindles. Voorzitter Joris Cambie stelde dat de vzw alle Belgische hoptelers verenigt. Hij stelde het jaarprogramma voor, met ondermeer het Interregproject Dura Hop met Noord-Frankrijk, de huur van een speciaal toestel om hop voor en na de oogst te analyseren om zo ondermeer het alfagehalte en de vochtigheid te bepalen, bedrijfsbezoeken in Frankrijk en Engeland, ‘Toeren bij de hopboeren’ voor alle Belgische brouwers, een studiedag, de lancering van de nieuwe polotruitjes en de drietalige folders.

(AHP/Foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier