Poperinge verwelkomt nieuwe inwoners

© MD
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

De stad Poperinge heeft haar nieuwe inwoners verwelkomd tijdens een rondleiding en onthaalmoment in het stadhuis.

“Na anderhalf jaar uitstel door coronamaatregelen, kon het onthaal van de nieuwe inwoners weer plaatsvinden. In totaal 1268 mensen die tussen september 2019 en nu naar Poperinge verhuisden kregen een uitnodiging. Ongeveer honderd nieuwe keikoppen schreven zich in en kregen een rondleiding door de binnenstad, met de Vroonhofsite als eindhalte en de onthulling van de kei-monument”, zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).

De Kei

De Kei dat is de trots van de Poperingenaars”, zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). De Kei van Poperinge verscheen in 1987 op de Grote Markt, naar aanleiding van de 800ste verjaardag van de vrijdagmarkt. De kei weegt maar liefst 1650 kg. “Het is een eerbetoon aan de Poperingenaren, die ook wel eens keikoppen genoemd worden. Die bijnaam is een overblijfsel van hun hardnekkige strijd om de lakennijverheid in de middeleeuwen tegen de andere lakensteden Gent, Brugge en Ieper.”

Bij de heraanleg van de Grote Markt werd de kei weggehaald. “Het monument werd toen tijdelijk weggehaald. De Kei bleef lang weg, omdat we niet wisten wat we ermee zouden doen. De puzzel viel in elkaar toen door de heraanleg van de Vroonhofsite. We besloten om de Kei dus nu een plaats te geven op de Vroonhofsite. Wanneer de site volledig heraangelegd is krijgt hij er een definitieve plaats, voorlopig kan je hem op het grasveld vooraan bewonderen.”

Receptie

De nieuwe inwoners kregen een receptie aangeboden in de Gotische zaal van het stadhuis. “Een zittende receptie door de coronabesmettingen die er de laatste week zijn bijgekomen. In vergelijking met vorig jaar valt het mee. Momenteel zijn er een 50-tal actieve besmettingen.”

(LBR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.