Poperinge telt weer 27 inwoners minder, 101 extra overlijdens in 2020

Op 31 december 2020 woonden er 19.686 Poperingenaars in de Hoppestad.©MICHAEL DEPESTELE MD
Op 31 december 2020 woonden er 19.686 Poperingenaars in de Hoppestad.©MICHAEL DEPESTELE MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Op 31 december 2020 woonden er 19.686 Poperingenaars in de Hoppestad. In vergelijking met 2020 zijn dit er 27 minder. In 2011 telde Poperinge nog 19.987 inwoners.

Er werden 186 baby’s geboren in 2020. Dit zijn 12 geboorten meer dan in 2019. 300 inwoners zijn ons ontvallen, waarvan ongeveer de helft gestorven is in Poperinge (153) en de andere helft in een andere gemeente (145). In vergelijking met vorig jaar zien we een opvallend grote stijging in het aantal overlijdens. Er zijn 101 Poperingenaars meer overleden dan het jaar voordien.

“Als we dus de analyse maken naar de natuurlijke bevolkingsgroei, merken we hier een negatief saldo op. Er sterven meer mensen dan dat er geboortes zijn. Sinds 2012 kent Poperinge een natuurlijke bevolkingsafname”, zegt schepen van Bevolking Loes Vandromme (CD&V).

De jongste vijf jaar werden er jaarlijks gemiddeld 180 kindjes geboren, terwijl er gemiddeld 202 mensen stierven. Er zijn in 2020 dus meer kinderen geboren dan gemiddeld in de jongste vijf jaar, maar helaas ook 50 procent meer mensen gestorven dan gemiddeld in de jongste vijf jaar. Deze oversterfte is het gevolg van de covid-19 pandemie. Twee Poperingenaars overleden in het buitenland.

De migratie

In 2020 zijn er 87 personen meer aangekomen in Poperinge dan er vertrokken zijn. Het is voor het vijfde jaar op rij dat het verschil tussen het aantal aankomsten en het aantal vertrekkers positief is. Hier zien we een belangrijk verschil met 2015 waar we in de migratiecijfers een verlies van 177 personen registreerden.

Dit jaar zijn er opvallend minder verhuisbewegingen van en naar het buitenland, vermoedelijk als gevolg van de covid-19 pandemie.

“Wanneer we de verdere analyse maken, merken we dat zowat 74 procent van de vertrekkers in West-Vlaanderen blijft wonen en zowat 65 procent van het totaal aantal vertrekkers binnen België kiest een nieuwe woonplaats in de Westhoek. De regionale woningmarkt blijft dus hier een grote rol spelen. Het verlies van het totaal aantal inwoners van Poperinge door de grote natuurlijke bevolkingsafname bleef beperkt door een grote stijging van het aantal aangekomen personen ten opzichte van het aantal vertrekkers”, zegt schepen Loes Vandromme nog.

In 2020 werden er in Poperinge huwelijken 54 voltrokken. 66 maal werd een wettelijke samenwoning aangegaan en zeven keer werd die beëindigd. Dit is het eerste jaar dat het aantal verklaringen van wettelijke samenwoning groter is dan het aantal voltrokken huwelijken. Door de strenge coronamaatregelen werden vele huwelijken uitgesteld.

“De stad wil verder inzetten op de analyse van de bevolkingscijfers en de samenstelling van de bevolking want dat kan ons veel leren over de toekomst”, besluit schepen Loes Vandromme.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten