Poperinge start pas in 2018 met bouw eigen dierenasiel in de Ouderdomseweg

Lydia Deseyne met drie van haar tien zwerfkatten die ze in huis heeft genomen, omdat de dieren momenteel nergens anders terecht kunnen. (GF)
Redactie KW

Burgemeester Dejaegher belooft in 2018 te starten met de bouw van een eigen asiel en zal in afwachting de huidige werking behouden. Dierenvriend Lydia Deseyne is daarmee niet gelukkig.

In rashondenkennel ‘t Keikophof worden zwervende, verloren en achtergelaten honden opgevangen die op de openbare weg lopen. “Per jaar vangen wij hier een zestigtal honden op, waarvan er ongeveer vijftig nog de dag zelf dankzij hun chip opnieuw naar huis kunnen. De overige tien zijn zwerfhonden die we een chip en een Europees paspoort geven. Na 45 dagen mogen we die dieren dan bij iemand plaatsen. Ik zie niet in waarom de stad zou investeren in een dierenasiel”, zegt burgemeester Christof Dejaegher. “Om het gebrek aan een asiel op te vangen hebben we een sterilisatie- en castratieproject voor katten uitgewerkt”, gaat hij verder. “Inwoners kunnen met financiële steun van de stad hun huiskatten laten steriliseren of castreren. Daarnaast vangen de mensen van de groendienst regelmatig zwerfkatten als die voor overlast zorgen. Die gaan dan naar de dierenarts. Enkel zieke dieren laten we afmaken.”

Samenwerking met Ieper

Dat alles is echter niet voldoende, meent Lydia Deseyne die in naam van de werkgroep Poperingse dierenvrienden spreekt. “We vinden het niet kunnen dat de honden in een schuthok bij een fokker terechtkomen. Wat gebeurt er trouwens met de honden voor wie geen thuis wordt gevonden? Na heel wat moeite zijn we er in november in geslaagd om met schepen Notebaert rond de tafel te zitten. We hebben hem toen gevraagd of Poperinge zou willen samenwerken met het bestaande dierenasiel in Ieper. Dat leek ons de gemakkelijkste en goedkoopste oplossing en het is er bovendien een die meteen van start kan gaan. Uit het gesprek bleek echter dat er geen samenwerking mogelijk is met Ieper, hoewel het asiel zelf te kennen gaf dat ze plaatsen voor opvang genoeg hadden. Dan zou Poperinge enkel in de werkingskosten moeten delen. Maar Poperinge wil liever een eigen asiel openen, al kan dat pas vanaf 2018. ” De site van de vroegere autokarting is al opgekocht om er het asiel er later op te plaatsen. (MC)

Meer in de Krant van West-Vlaanderen, Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier