Poperinge reikt prijzen Kei van een Ondernemer uit

© MD
Redactie KW

De Stedelijke Raad voor Lokale Economie organiseerde dit jaar de tweede editie van ‘Kei van een Ondernemer’. Met deze wedstrijd wilde de raad verdienstelijke Poperingse ondernemers in de kijker zetten. In totaal werden zes prijzen uitgereikt, elk binnen een eigen categorie.

De zes categorieën waren: Kei van een Starter, Kei van een Winkel, Kei van een Bedrijf, Kei van een Milieu Bewuste Ondernemer, Kei van Het Goede Leven en de Lifetime Achievement.

John Dewulf, voorzitter van de Stedelijke Raad voor Lokale Economie: “In totaal waren er meer dan 70 inzendingen binnen deze zes categorieën. Uit alle inzendingen werden door de jury – samengesteld uit een vertegenwoordiging van Unizo West-Vlaanderen, Voka West-Vlaanderen en het dagelijks bestuur van de Stedelijke Raad voor Lokale Economie – 50 genomineerden en 18 finalisten gekozen. Uit deze 18 finalisten werden uiteindelijk zes winnaars verkozen.”

In de categorie ‘Kei van een Starter’ won Christophe Van Bruwaene van Bruwanski uit de Ieperseweg. Bruwanski werd opgericht in 2017 als een innovatief concept dat focust op zowel motorverkoop, horeca, als tal van extra activiteiten zoals optredens en muzieconcereten. Een bijzonder concept in Poperinge dat dus zeker eens in de bloemetjes moest gezet worden.

De winnaar van de categorie ‘Kei van een Winkel’ werd Slagerij Leuridan uit de Steenvoordestraat in Watou. Sinds de opening van de vernieuwde winkel in 2017 heeft Arne Leuridan zijn slagerij ontwikkeld tot een sterke en gerenommeerde zaak waarin de korte keten steeds centraal staat. Hoewel Arne het in deze categorie moest opnemen tegen enkele sterke spelers, stak hij er toch met kop en schouders bovenuit.

De titel van Kei van een Bedrijf ging naar de Airsoftshop uit de Europalaan. Mathieu Wicke en zijn vrouw Joke slaagden er met hun bedrijf Airsoftshop in om een vaste marktspeler te worden in de airsoftsector. Met een gespecialiseerde expertise zet het Poperinge op de kaart in België, Frankrijk en Nederland binnen de politie- en defensiewereld. Een erkenning in de vorm van deze award was dan ook logisch.

‘Kei van een Milieu Bewuste Ondernemer’ werd in de wacht gesleept door Drafab uit de Beneluxlaan. Drafab is een innovatief en milieubewust familiebedrijf van de derde generatie dat volop inzet op duurzaam ondernemen. Zo zijn niet alleen hun verlichtingssystemen energiezuinig, ook de verwarming is er gebaseerd op een eigen houtverbrandingssysteem. Bovendien werden er niet minder dan 720 nieuwe zonnepanelen aangeschaft, waardoor Drafab 65% van zijn eigen elektriciteit produceert.

Nieuw dit jaar was de categorie ‘Kei van Het Goede Leven‘. Winnaar van deze nieuwe categorie werd ‘Rondje Westhoek’. Met een sterke lokale verankering zet Wout Caron heel bewust in op het toeristische belevingsaspect. Hij gidst ondermeer toeristen rond in retro Volkswagenbusjes.

Deze laatste titel, de ‘Lifetime Achievement’ was weggelegd voor Julien Duran. In 1971 richtte Julien Duran Garage Peugeot Duran op. Sindsdien is Duran, met 15 medewerkers, een vaste waarde in Poperinge en ver daarbuiten. Julien mocht de prijs in ontvangst nemen in de zaak die hij zelf uit de grond gestampt heeft, een emotioneel moment.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier