Poperinge krijgt nieuw dierenasiel en stadsdepot

Redactie KW

Vrijdagavond vindt de officiële eerstesteenlegging van het nieuwe dierenasiel voor Heuvelland, Mesen, Poperinge en Vleteren en het nieuwe depot voor enkele Poperingse stadsdiensten plaats. Omdat de werken zo goed vooruitgaan, kan vrijdag de meiboom symbolisch al op het dak van het dierenasiel gezet worden. De burgemeester zal hiervoor op het dak van het gebouw kruipen.

“Het idee voor de bouw van nieuwe stedelijke werkplaatsen bestaat nog van voor eind de jaren negentig”, zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). “De huidige infrastructuur in onder meer de Ieperstraat voldoet niet meer aan de verwachtingen en eisen. Uit een aantal studies bleek bovendien dat een nieuwe inrichting een grote sprong voorwaarts zou betekenen voor het welzijn van de medewerkers en de efficiëntie van de technische diensten.”

Het project werd opgenomen in het meerjarenplan van deze legislatuur en eind 2016 zette het huidige stadsbestuur het project effectief op de rails. Schepen Kris Notebaert (CD&V): “Bij het ontwerp werd naar een degelijk, duurzaam en onderhoudsvriendelijk concept gestreefd. Een concept dat ook op langere termijn conform alle normen zou blijven, zoals milieu en energie, veilig gebruik en toegankelijkheid, brandveiligheid en welzijn op het werk.”

Asiel met plaats voor 47 katten en 12 honden

Tegelijkertijd maakte het stadsbestuur ruimte voor de bouw van een dierenasiel. Dat bovendien niet alleen dieren uit Poperinge zal opvangen; ook de gemeenten Heuvelland, Mesen en Vleteren stappen mee in het project van het nieuwe dierenasiel. In het asiel zal plaats zijn voor 47 katten en 12 honden.

In het bouwconcept is er veel aandacht voor duurzame energie. Via geothermie (gebruik van aardwarmte, red.) zal er overal vloerverwarming in de gebouwen zijn.

Alle voorbereidende studiewerken van 2017 resulteerden in een officiële aanvang van de werken op 22 januari 2018 door de firma Stadsbader NV uit Kortrijk. De firma Stallo NV uit Laarne verzorgt alle technieken op gebied van verwarming, sanitair en ventilatie. Westelec NV uit Ieper voert het lot elektriciteitswerken uit.

Amper twee maanden later zijn alle paalfunderingen voor de werkplaatsen al uitgevoerd. De ruwbouw van het dierenasiel is ook een feit en de ‘mei’ kan geplaatst worden. Het is de bedoeling dat het dierenasiel rond het zomerverlof operationeel wordt. Voor de uitbating van het dierenasiel werken de partners met een intergemeentelijke vereniging. Momenteel werven ze daarvoor een medewerker aan.

Technische diensten samen

Schepen Kris Notebaert: “Als het weer en de bronbemaling het toelaten, graaft de kraan op vrijdag 23 maart de eerste schep van de kelder uit. Het doel is om alle technische medewerkers tegen eind dit jaar te verhuizen: groendienst, openbare werken, gebouwen, signalisatie, poetsdienst en garage. Ook alle materiaal van de uitleendienst en evenementen zal mee verhuizen. En in het kader van de integratie tussen Stad en OCMW worden hun technische werkplaatsen overgezet”, klinkt het.

“De technische dienst van de sportzone, cultuur en de Bellewijk sluiten eveneens aan. Er blijven uiteraard nog een aantal satellietwerkplekken bestaan, maar door de groepering van alle technische diensten zal de communicatie en werking nog beter op elkaar afgestemd zijn.”

Personeel verhuist in voorjaar van 2019

Ook alle administratieve personeel van de technische dienst uit de Veurnestraat maakt de verhuisbeweging, voorzien in het voorjaar van 2019. Het administratief gedeelte is zo ontworpen dat iedere Poperingenaar zijn weg zal vinden en toegang heeft. Ook de vergaderzaal op de verdieping is bereikbaar via een lift. Er komt naast onthaal, kantoorruimte, een eetplaats met keuken ook een ruimere opleidingszaal.

Een simulatiebeeld van het nieuw dierenasiel en stadsdepot.
Een simulatiebeeld van het nieuw dierenasiel en stadsdepot.© MD

“De bestaande gebouwen binnen het eigen patrimonium worden momenteel behouden. Ze krijgen een nieuwe ‘vrolijke’ bestemming: alle praalwagens die her en der rond staan in bij landbouwers gehuurde loodsen, zullen daar verzameld worden”, besluit de burgemeester.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier