Poperinge kiest voor woonmaatschappij De Mandel

“Voor de intergemeentelijke samenwerking betekent dit een belangrijke efficiëntiewinst bij inschrijving en opvolging van kandidaat-huurders”, zegt burgemeester Christof Dejaegher. © Michael Depestele
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Vanaf 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren samengevoegd worden tot één woonactor met slechts één speler per gemeente: de woonmaatschappij. Lokale besturen verlenen hun advies om de werkingsgebieden te bepalen. Poperinge wil aansluiten bij het werkingsgebied van Roeselare, dat bediend wordt door De Mandel.

Volgens het nieuwe decreet moet elke woonmaatschappij in een uniek, niet-overlappend werkingsgebied opereren. De woonmaatschappij neemt zowel de taken van de huidige sociale huisvestingsmaatschappijen als van de sociale verhuurkantoren op en wordt het centrale aanspreekpunt voor zowel (kandidaat-)huurders, lokale besturen als andere belanghebbenden. De Vlaamse regering besliste dat de werkingsgebieden dienen te vallen binnen of samenvallen met een referentieregio. Het werkingsgebied dient ook geografisch aaneensluitend te zijn. Het decreet over woonmaatschappijen voorziet dat de Vlaamse regering gemotiveerde uitzonderingen kan toestaan, vooral wanneer die passen binnen het beoogde rationaliseringsproces en de doelstellingen inzake schaalvergroting, kwalitatieve dienstverlening en efficiëntiewinst.

15 gemeenten

Men vraagt de lokale besturen om tegen 31 oktober 2021 een advies omtrent een werkingsgebied aan de Vlaamse regering te bezorgen dat tot stand kwam in overleg met de woonactoren actief op het grondgebied, dat werd afgetoetst op het lokaal woonoverleg en dat door de gemeenteraad wordt gedragen.

“Op dit moment zijn er vier sociale woonactoren actief op het grondgebied van de stad Poperinge, namelijk SHM De Mandel (met 400 woningen in Poperinge hier de grootste speler), Ons Onderdak (99, waaronder Appelgoedje), SVK Woonsleutel en het OCMW Poperinge met 24 huurflats. De Hellekapelle en Schellewerk blijven van Poperinge”, vertelt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). “Na overleg met lokale besturen en sociale woonactoren wenst onze stad aan te sluiten bij een werkingsgebied van de stad Roeselare en omgeving. Dat is gewoon een rationele keuze.”

Het toekomstige werkingsgebied van de woonmaatschappij zou dus 15 gemeenten omvatten en een patrimonium van ongeveer 5.000 Sociale Huurmaatschappij-woningen en 800 Sociale Verkoopwoningen. Dit werkingsgebied valt binnen de referentieregio’s van de Westhoek, Midwest en Brugge. “Het werkingsgebied is niet helemaal geografisch aaneensluitend. De afstand tussen Heuvelland, Poperinge en Vleteren en de rest van het werkingsgebied is echter verwaarloosbaar klein. Daarvoor zal een uitzondering aangevraagd worden zoals voorzien in het decreet”, aldus nog de burgemeester.

Transparanter

“De gemeenten Heuvelland, Poperinge en Vleteren werken sinds 2010 samen in een intergemeentelijke huisvestingsdienst Habito. Het is wenselijk dat dezelfde woonmaatschappij in de drie gemeenten actief is, omdat dit transparanter is voor de huurder. Ook voor de intergemeentelijke samenwerking betekent dit een belangrijke efficiëntiewinst bij inschrijving en opvolging van kandidaat-huurders”, besluit de burgemeester. Het punt wordt voorgelegd aan de gemeenteraad van maandag 25 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier