Poperinge is solidair met de getroffen gemeenten en hun bevolking

© (Foto MD)
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

De stad wil niet aan de zijlijn blijven staan. Enkele vrijwilligers van de lokale brandweerpost van Brandweer Westhoek in Poperinge rukten met heel wat andere collega’s uit de Westhoek al uit om hun zwaar belaste collega’s in het oosten van het land te gaan bijstaan.

Maar ook de stad Poperinge wil zijn steun betuigen en daadwerkelijk iets bijdragen aan de getroffen bevolking. “Kort nadat de omvang van de ramp duidelijk werd, lanceerden een aantal inwoners op sociale media al snel de oproep richting stadsbestuur om in actie te schieten. De overheden belast met het aanpakken van deze ramp appreciëren elke actie die hen kan ondersteunen maar vroegen via de diensten van Binnenlandse Zaken en via de gouverneur om niet massaal goederen te doneren”, zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).

“Goederen doneren op een moment dat de ware impact nog maar duidelijk aan het worden is, heeft weinig zin. Bovendien vergt dit een hele logistieke operatie, terwijl men volop puin aan het ruimen is. Heel wat actoren zijn overigens betrokken, zodat niet meteen duidelijk is wie nu welk hulp nodig heeft, al dan niet verzekerd is en dergelijke meer.

We hebben alle begrip voor de goede bedoelingen, maar impulsieve reacties helpen dan ook niet altijd”, aldus nog de burgemeester.

“Nu is het moment wel aangebroken om iets tastbaars te doen. De stad Poperinge zal in eerste instantie in het schepencollege van 9 augustus de storting van een solidariteitsbijdrage aan het Rode Kruis bespreken, bij wijze van algemene bijdrage”, zegt schepen Loes Vandromme (CD&V).

Poperinge heeft een historische band met Vaux-sous-Chèvremont (daterend uit het begin van de Tweede Wereldoorlog, waarbij heel wat vluchtelingen uit die gemeente gastvrij in Poperinge werden onthaald), thans deelgemeente van Chaudfontaine.

“In tweede instantie zullen we dan ook contact opnemen met het gemeentebestuur van Chaudfontaine met de vraag welke nuttige bijdrage wij kunnen leveren aan de inwoners van Vaux-sous-Chèvremont. Symbolisch willen we graag de gemeente ondersteunen door het schenken van een stuk straatmeubilair, waarvan er ongetwijfeld ook veel vernield zal zijn door de overstromingen. Maar we willen ook financieel bijdragen”, vertelt de burgemeester.

“We openen een zichtrekening, (BE07 0910 2249 8066), waarop de Poperingenaars een gift kunnen storten. Het eindbedrag op 1 september vullen we graag aan met een bijkomende storting van de stad tot het hogere duizendtal om zo tot een mooi afgerond bedrag te kunnen komen. Gezien de oproep op sociale media vanuit heel wat inwoners zelf kwam, zijn we overtuigd dat deze warme actie een succes moet worden!”, besluit schepen Vandromme.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten