Poperinge is pilootproject voor glasvezelnetwerk

We herkennen projectleider Fluvius Bart Beernaert, directeur Fluvius Herman Remmerie, schepen voor ICT Marjan Chapelle, burgemeester Christof Dejaegher en aannemer Wagro Taner Kurtulus. (foto MD)
Redactie KW

Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) en schepen Marjan Chapelle (Samen) gaven samen met Fluvius de eerste spadesteek voor de aanleg van het open glasvezelnetwerk van Fluvius in Poperinge en Reningelst.

“Met de eerste spadesteek die we nu geven in de Kleiputtendreef starten we de uitrol van het pilootproject van netbedrijf Fluvius om een glasvezelnetwerk ‘fiber-to-the-home’ aan te leggen in Poperinge en Reningelst. De werken lopen nog tot eind juni 2020”, zegt Bart Beernaert, coördinator van het project in Poperinge. Duizend woningen zullen kunnen intekenen op een aansluiting. De andere pilootsteden zijn Genk, Gent, Antwerpen en Diksmuide.

Fluvius bouwt in elk van de vijf steden een aantal centrale ‘stopcontacten’ voor telecomoperatoren en legt van daaruit een glasvezelkabel naar de huizen in de buurt. Telecomoperatoren kunnen hun eigen infrastructuur op zo’n centraal ‘stopcontact’ aansluiten om hun diensten makkelijker in elk aangesloten huis aan te bieden.

“Het glasvezelnetwerk van Fluvius geeft de inwoners van Poperinge toegang tot het internet van de toekomst: een snelle en super betrouwbare verbinding die grote hoeveelheden datastromen toelaat en niet vertraagd of gestoord kan worden door externe factoren zoals de afstand tot de wijkcentrale, piekuren, buren … Hiermee kunnen bijvoorbeeld verschillende gezinsleden in één woning tegelijk muziek streamen, online gamen of televisie kijken in ultrahoge resolutie. Het systeem maakt veel sneller internet mogelijk. Hierdoor zullen nieuwe toepassingen voor de consument, het onderwijs en het bedrijfsleven ontstaan. Voor het pilootproject kozen we voor plaatsen waar momenteel nutswerken aan de gang zijn, zoals de Kleiputtendreef, de Bellewijk, en de dorpskern van Reningelst. Ook de bewoners van de Reningelstseweg, aan weerszijden van de straat, komen in aanmerking”, aldus nog Bart Beernaert.

“Er zijn al initiatieven rond glasvezel in ons land aangekondigd, maar die focussen bewust op stedelijke gebieden. Nutsbedrijf Fluvius is bezorgd dat in het komende decennium zo een nieuwe digitale kloof in Vlaanderen kan ontstaan, waarbij steden over snellere dataverbindingen zullen beschikken dan landelijke gebieden. We vinden het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot het internet van de toekomst. Ons open model zorgt ervoor dat huidige en nieuwe spelers hun diensten kunnen aanbieden aan de klant in stedelijke en rurale gebieden”, laat Frank Vanbrabant, ceo van Fluvius weten.

Aansluiting

Via de website glasvezel.fluvius.be kunnen inwoners van Poperinge nagaan of hun straat aan de beurt komt en zij dus in aanmerking komen voor een exclusieve aansluiting op het Fluvius-glasvezelnetwerk. Wie op tijd intekent, kan genieten van een gratis installatie, ter waarde van 450 euro. Als Fluvius later moet terugkomen voor een aansluiting, zal dat kosten met zich meebrengen. De klant mag zelf zijn provider kiezen.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier