Poperinge: “Ik werk graag op de achtergrond”

Redactie KW

Ellen Debeer is dé Krak van Poperinge 2015 geworden. Ze werkt als buurtwerkster voor het OCMW in de Bellewijk en is vorig jaar op nationaal niveau de nieuwe ondervoorzitter van KLJ geworden. Elke week reist ze twee tot drie keer door het land om vergaderingen bij te wonen.

“Ik was heel verrast toen ik te horen kreeg dat ik genomineerd was voor dé Krak van Poperinge”, vertelt Ellen. “Ik zet me dan wel in voor de KLJ, maar dan op nationaal vlak. Dat komt minder in de aandacht in Poperinge of Proven, de deelgemeente van waar ik afkomstig ben. Het is echter heel tof dat mijn werk ook hier gezien wordt. Dat ik uiteindelijk ook Krak ben geworden is een heel leuke appreciatie. Ik ben niet de persoon die vaak op de voorgrond gaat uitpakken, ik hou ervan om op de achtergrond te werken. Veel campagne heb ik niet gevoerd, maar bij de KLJ en op mijn werk hebben ze me wel enorm gesteund.”

Jongeren zullen ook in de toekomst nodig zijn op het platteland

Ellen is sinds vorig jaar nationaal ondervoorzitter van de KLJ. “Mijn carrière bij de KLJ is gestart als leidster in Proven en daarna ben ik naar de regio West-Vlaanderen doorgeschoven. Toen er een plaats vrij kwam voor nationaal ondervoorzitter heb ik even getwijfeld, maar uiteindelijk hebben mijn vrienden mij een duwtje in de rug gegeven en ben ik ervoor gegaan. We zijn nu met één voorzitter – een betaalde functie – en twee ondervoorzitters vrijwilligers. Samen met de proost bepalen wij het algemeen beleid en de dagelijkse leiding van de KLJ. Bedoeling is de regio’s op te volgen en een vinger aan de pols te houden. Er zijn heel wat werkgroepen aan de slag en ook die begeleid ik. Een van de dingen waar ik mee bezig ben geweest, is de verandering van de vorming van animatoren. De Vlaamse regering had de cursussen aangepast en wij zijn daarin mee gegaan.”

Platteland

“De KLJ staat bekend als een jeugdbeweging die heel wat plattelandsjongeren aantrekt en dat is ook ons doel. Het is een van de redenen waarom we in tegenstelling tot bijvoorbeeld de KSA en Scouts vaak afdelingen hebben in deelgemeenten en niet in een grootstad. Jongeren zullen ook in de toekomst nodig zijn op het platteland. De interesse in natuur en onze sportwerking zijn onze grootste troeven. Belangrijk is om veel contact te houden met de leden en de leiders om zo de voeling met de praktijk niet te verliezen. Elke week heb ik twee tot drie vergaderingen. Meestal is dat in Deinze, Kruibeke of iets dichter bij huis. Het is dus altijd een tijdje rijden en als ik wil, kan ik elke dag een vergadering bijwonen. Gelukkig bestaan er verslagen en kan ik af en toe overleggen met stafmedewerkers.” (lacht, red.)

(JL)

Vragenronde

Verkies je het OCMW of de KLJ?

“Ik doe mijn job als buurtwerkster bij het OCMW op de Bellewijk heel graag, maar de KLJ is mijn hobby en passie. Als buurtwerkster is het mijn taak om de leefbaarheid in de sociale woonwijk te verhogen. Hier en daar zijn er problemen en samen met vier werkmannen bied ik hulp waar nodig. Zo organiseer ik ontmoetingsmomenten, kinderactiviteiten, persoonlijke gesprekken… Er wonen 950 mensen op de Bellewijk en ik schat dat ik intussen de helft persoonlijk ken.”

Ben je van thuis uit gestimuleerd om sociaal geëngageerd te zijn?

“Ik zou geen job of hobby kunnen doen waarmee ik geen verschil zou kunnen maken. Bij mijn ouders is dat ook zo en ik heb dat van hen meegekregen. Mijn zus is verpleegster en doet vrijwilligerswerk en mijn broer is ook altijd KLJ-leider geweest. Iedereen is sociaal actief.”

Wat doe je in de wagen als je onderweg bent?

“Gemiddeld leg ik 7.500 kilometer af in drie maanden tijd, ik breng dus veel tijd door in de wagen. Ik verbaas me echter altijd hoe snel de tijd gaat als ik aan het rijden ben. Meestal luister ik naar de radio en dan vooral ‘s avonds naar Gunther D op Studio Brussel, van wie ik een grote fan ben. Ik heb overigens nog nooit een boete gekregen, hout vasthouden dat het nog even zo blijft.”

Wat zijn je voornemens voor 2016?

“Ik heb niet echt voornemens, omdat ik die toch nooit kan waarmaken.” (lacht, red.) “Elk jaar zeg ik dat ik meer moet sporten, maar helaas heb ik daar geen tijd voor, of doe ik het niet graag… Voor de KLJ zal ik mij in elk geval even hard blijven inzetten.”

Bio Ellen Debeer

Privé

Ellen is geboren op 20 maart 1988 in Poperinge en groeide op in Proven. Ze is de dochter van Luc Debeer en Carine Notebaert en heeft nog een zus Sarah (25) en broer Jens (22). Ellen woont in de Priesterstraat in Poperinge.

Loopbaan

Nadat ze humane wetenschappen volgde aan het Sint-Janscollege in Poperinge, ging ze naar de Katho in Kortrijk om een bachelor sociaal-cultureel werk te behalen. Intussen werkt ze al vijf jaar als OCMW-buurtwerkster in Poperinge.

Vrije tijd

KLJ, cultuurraad en met vriendinnen afspreken.