Poperinge heeft nieuw gezelschapsspel over lokale folklore en geschiedenis

Poperinge Ommegang is een nieuw gezelschapsspel, dat ontworpen werd voor een heemkundepubliek en jonge gezinnen. Het spel wordt binnenkort ook gespeeld in de lokale basisscholen.

Het nieuwe gezelschapsspel Poperinge Ommegang speelt zich af in de straten van de binnenstad anno 1913. “Je kan spelenderwijs bijleren over de geschiedenis, heemkunde en folklore van de hoppestad”, vertelt Luc Cleenewerck, ontwerper en bestuurslid Heemkring Aan de Schreve. “Allerlei panden en bijna verloren gegane volkse gezegden en uitspraken komen aan bod.”

Het spel is een combinatie van Trivial Pursuit, HeroQuest, Ganzenbord en Mens-Erger-Je-Niet. “De naam ‘Ommegang’ komt van de processietraditie, die ontstond na een lokaal mirakel in de middeleeuwen. Ommegang is ook een oude Poperingse term voor doelloos rondwandelen. De 2 tot 6 deelnemers van 9 tot 99 jaar trekken een personagekaart, bijvoorbeeld de burgemeester of brouwer. Ze moeten tijdens hun tocht door de binnenstad zo snel mogelijk 6 aflaten verdienen. Via QR-codes komen de spelers op de website van de heemkring terecht voor historische foto’s. Op een van die foto’s prijkt bijvoorbeeld nazi-kopstuk Joseph Goebbels, die in juni 1940 op bezoek was in Poperinge en een kop koffie wou drinken in het Skindles-hotel. Niemand van het personeel durfde hem te bedienen.”

Door het pedagogisch nut van het spel wordt het geïntroduceerd in de katholieke basisscholen van Poperinge. “Het concept past in hun leerplan en onderstreept het belang om ons erfgoed over te dragen aan de volgende generaties. Misschien worden oude dialectische uitdrukkingen zo opnieuw hip.”

Doreen Logie, in de streek bekend van haar strips over de familie Keikop in de stadskrant, stond in voor het tekenwerk. Er zijn 700 exemplaren, die in de loop van volgende week worden aangeboden bij Heemkring Aan de Schreve en AD Delhaize Poperinge.

(TP – foto TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.