Poperinge en Ieper krijgen OverKophuis voor jongeren: “Aanbod was te beperkt”

Schepen Loes Vandromme: “We zijn tevreden dat we met extra ondersteuning vanuit Vlaanderen gerichter kunnen inspelen op waar jongeren mee worstelen.”© (Foto MD)
Schepen Loes Vandromme: “We zijn tevreden dat we met extra ondersteuning vanuit Vlaanderen gerichter kunnen inspelen op waar jongeren mee worstelen.”© (Foto MD)
Redactie KW

In Poperinge en Ieper komt er binnenkort een OverKophuis, een laagdrempelige pleisterplaats voor jongeren van 12 tot 24 jaar. Ze kunnen er in een ongedwongen sfeer hulp krijgen op vlak van mentaal welzijn.

Een OverKophuis is een lokale ankerplaats waar jongeren en jongvolwassenen in een fijne, ontspannende sfeer kunnen vertoeven. Een plek ook waar jongeren problemen sneller kunnen bespreken en indien nodig kunnen rekenen op laagdrempelige ondersteuning en hulp.

“De vraag van jongeren naar een luisterend oor en begeleiding voor een beter mentaal welbevinden is groot”, weet Poperings schepen en Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V). “Want jongeren groeien op in een steeds complexere samenleving en hebben het gevoel dat ze vaak onder druk staan, zeker tijdens deze coronacrisis. Bovendien is de juiste hulpverlening vaak niet nabij én overbevraagd. Zeker in de Westhoek vormt dat een reële drempel om hulp in te schakelen.”

Poperinge en Ieper willen de OverKop-werking samen met een netwerk vorm geven. Dat wil zeggen met jongeren zelf, scholen, welzijnszorg, geestelijke gezondheidszorg, vrijetijdspartners…

Een veilige plek

In een OverKophuis vinden jongeren een veilige plek, waar ze zichzelf kunnen zijn met al hun krachten en kwetsbaarheden. Niet alleen wanneer het goed gaat, maar ook wanneer jongeren signalen geven dat ze het moeilijk hebben. Maar ook om zich te amuseren, zonder veel procedures te moeten doorlopen. Waar ze letterlijk en figuurlijk kunnen instappen, fysiek en online en waar sectorbreed aan de slag gegaan wordt.

Een veilige plek, waar ze zichzelf kunnen zijn met al hun krachten en kwetsbaarheden

“De komst van een OverKophuis biedt een antwoord op een zeer aanwezige en grote nood”, aldus Iepers schepen van Welzijn Eva Ryde (N-VA). “Dus we zijn tevreden dat we met extra ondersteuning vanuit Vlaanderen gerichter kunnen inspelen op waar jongeren mee worstelen. En dat op een laagdrempelige manier, want een OverKophuis is er ook door jongeren voor jongeren dankzij vrijwilligers uit de doelgroep. Samen met de regio en de partners maken we dit initiatief nu concreet.”

“Sowieso willen we een locatie die in de looplijnen ligt van de leerlingen secundair onderwijs. Dus wellicht dicht bij het jeugdcentrum in de Komstraat”, vervolgt Loes Vandromme. “De bedoeling is een netwerk van partners op te richten die samen het OverKophuis vorm kunnen geven. Momenteel hebben we een heel beperkt aanbod ten aanzien van jongeren. En dat is al lang zo. Ik zat zelf nog in de jeugdraad toen we pleitten om ook een Jongeren Advies Centrum (JAC) in onze stad te hebben. Ik ben dan ook heel blij om nu te kunnen vorm geven aan het OverKophuis. Sowieso wordt er iemand verantwoordelijk gesteld bij de stad. Iemand op het kruispunt van sociaal beleid, vrijetijdsbeleid en onderwijs, daar staat ook het OverKophuis. Daarnaast brengen we alle actoren samen in een overleg.”

Terugkerende subsidie

De Vlaamse overheid voorziet 100.000 euro per jaar voor de regionale OverKop-werkingen. Het budget is voorzien voor de lange termijn, maar wordt in een eerste fase voor drie jaar toegekend. Na een positieve evaluatie kunnen de OverKophuizen rekenen op een terugkerende subsidie vanaf 2024.

Alle info over OverKophuizen in Vlaanderen via de website overkop.be/huizen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten