Poperinge behaalde al beoogd aantal sociale huurwoningen

De sociale huisvestingsmaatschappijen investeren ook in modernisering van de bestaande woningen door renovatie of volledige herbouw. Hierdoor staan momenteel 32 woningen in de steigers in de Bellewijk.© MD
De sociale huisvestingsmaatschappijen investeren ook in modernisering van de bestaande woningen door renovatie of volledige herbouw. Hierdoor staan momenteel 32 woningen in de steigers in de Bellewijk.© MD
Redactie KW

De Vlaamse overheid legde elke gemeente in 2009 een bindend sociaal objectief op. Dat is het minimum aantal bijkomende sociale huurwoningen dat de gemeente tegen 2025 moet realiseren. Voor Poperinge zijn dat 131 woningen, de stad behaalde het objectief in 2020.

Sinds 2009 realiseerde Poperinge netto al 138 bijkomende sociale huurwoningen. ‘Wonen Vlaanderen’ bevestigt dat hiermee het bindend sociaal objectief, kort BSO, bereikt werd. In Poperinge zijn nu in totaal 535 sociale woningen beschikbaar. 498 woningen zijn van de sociale huisvestingsmaatschappijen De Mandel of Ons Onderdak. 37 andere worden verhuurd door het sociaal verhuurkantoor.

Wachtlijsten

“Het behalen van de doelstelling betekent niet dat het werk voor Poperinge erop zit. Het aantal sociale huurwoningen is goed voor 6,3 procent van het totale woningpatrimonium. Op de wachtlijsten voor een sociale woning in Poperinge staan meer dan 600 unieke kandidaat-huurders. 286 daarvan zijn inwoners van Poperinge. Er zijn dus nog steeds veel gezinnen op zoek naar een betaalbare en kwaliteitsvolle woning”, zegt kersvers schepen Klaas Verbeke (CD&V).

De stad zette haar doelstellingen daarom de voorbije jaren al hoger. Er werden twee sociale woonbeleidsconvenanten afgesloten met de Vlaamse overheid, om nog 66 bijkomende sociale huurwoningen te realiseren.

Renovatie en herbouw

De sociale huisvestingsmaatschappijen investeren ook in de modernisering van de bestaande woningen door renovatie of volledige herbouw. Hierdoor staan momenteel 32 woningen in de steigers in de Bellewijk. Poperinge wil zo het sociaal huurpatrimonium verder uitbreiden en ervoor zorgen dat betaalbare en kwaliteitsvolle huisvesting voor meer inwoners een haalbare kaart wordt. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier