Pop-upwinkel in kapel uit 1858 in de Peperstraat

(foto LB)
Redactie KW

De pop-up shop van TUS atelier (interieur, lifestyle, kids) van Gaëlle Vervaeke vind je dit jaar terug in een Poperingse verborgen parel, een gerenoveerde kapel in het centrum van de Hoppestad, Peperstraat 1.

Het TUS-atelier (TUS is het West-Vlaams voor thuis) is een unieke combinatie van interieur design en webshop én is het project van interieurarchitecte Gaëlle Vervaeke (32) uit Westouter. “Met mijn webshop TUS-atelier met toffe decoratie, unieke accessoires en hippe spulletjes en mijn job als interieurarchitect combineer ik mijn twee passies”, zegt Gaëlle Vervaeke. “Vaak willen mensen de spulletjes van de webshop in het echt zien, daarom dus een pop-up. Met de kerst- en eindejaarsperiode in zicht is dit het ideale moment. Je vindt hier heel wat interieurproducten, lifestyle musthaves, maar ook leuke spulletjes voor kinderen. Maandag werd onze eerste dag en we kregen al heel wat mensen over de vloer.” TUS-atelier biedt ook advies aan om van je huis een thuis te maken.

Vorig jaar vond je de pop-up in Westouter, maar nu dus in Poperinge. “Dit jaar zitten we in een uniek pand, een gerenoveerde kapel in het centrum van Poperinge. Via via heb ik dit pand ontdekt. Het was een lege ruimte en de eigenaar vond het prima dat we hier in de maand december een pop-up zouden openhouden. Ik kan heel lang blijven kijken naar de muurschilderingen. Het is echt prachtig.”

Authenticiteit

De gerenoveerde kapel is de verborgen parel van eigenaar Filip Lebbe. In 2017 werden zijn woning en atelier nog onbewoonbaar verklaard na brand in zijn opbergruimte. “De kapel werd daarna ook onder handen genomen, maar we hebben er bewust voor gekozen om de authenticiteit te bewaren. Het dak, de elektriciteit, de verlichting… Een deel van de muren werd ook geschilderd, omdat de staat ervan te slecht was. Een groot deel van de 19e-eeuwse muurschilderingen van de kapel kan je nog altijd zien en dat zullen we ook zo laten”, zegt Filip van Filip Lebbe Decoratie, Schilderwerken en Kleuradvies. “Historicus Kristof Papin heeft ons de historiek van deze kapel bezorgd. Het is een goed bewaarde congregatiekapel uit 1856 in de Peperstraat. In de bekende erfgoedoverzichten werd deze kapel nooit opgenomen, omdat ze amper bekend was. De oorsprong van de kapel gaat terug naar de erfpacht voor 99 jaar die op 1 oktober 1856 werd verleend door Ambrosius Lebbe, geen verre familie, aan E. H. Ludovicus Nollet, pastoor uit Westouter. De kapel werd volgens de memoriesteen die in de gevel van de kapel werd ingemetst, gebouwd in 1858. Ambrosius Lebbe was een landbouwer en had het toen nog onbebouwde stuk grond geërfd van zijn zus. Zij bezat ook het nabijgelegen huis. Waarom priester Nollet van Westouter net in Poperinge een kapel zal bouwen en dan nog op erfpachtgrond, is niet bekend. De grond waarop hij de kapel bouwde en het ernaast gelegen huis heeft hij later in volle eigendom verworven”, zegt Filip.

Mariacongregatie

“Hij bouwde de kapel en stichtte een Mariacongregatie. De congregatie werd een plaats waar lekenvrouwen samenkwamen om de maagd Maria te vereren. De kapel is versierd met 19e-eeuwse neogotische muurschilderingen. Hij bouwde ook een kapel op de Rodeberg en in 1875 was hij een van de eerste uit de streek die een Lourdesgrot bouwde na een bedevaart naar Lourdes. De kapel en het huis in Poperinge heeft hij op 10 januari 1881 verkocht voor 3.000 frank aan juffrouw Hortensia Du Flour uit Poperinge. Een jaar later nam hij ontslag als pastoor van Westouter. Priester Nollet werd geboren in 1819 en stierf in 1899. In 1904 schonk juffrouw Hortensia Du Flour de woning en kapel aan de kerkfabriek van Sint-Bertinus.” Wat er in de toekomst met de kapel zal gebeuren, weet Filip nog niet. “Mijn vrouw en ik zullen het daar eens over moeten hebben, maar voorlopig weten we het nog niet.”

Info: Nog tot 31 december vind je de pop-up shop van TUS atelier in de Peperstraat 1 in Poperinge. Meer info via www.tus-atelier.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier