Pop-upspeelplek op Grote Markt moet vakantiegevoel in eigen stad versterken in Menen

Op de nieuwe speeltoestellen kunnen kinderen hun hartje ophalen. (foto CB)
Op de nieuwe speeltoestellen kunnen kinderen hun hartje ophalen. (foto CB)
Redactie KW

Een kleine drie maanden na de bekendmaking dat Menen fors zal investeren in speel- en beweeginfrastructuur (in totaal 620.000 euro), is het eerste project al afgewerkt. In de Klimopwindestraat kunnen kinderen uit de buurt zich voortaan uitleven op de nieuwe speel- en beweegtoestellen.

De bewoners van de Klimopwindestraat kregen inspraak en konden kiezen uit drie voorstellen. Ook over de plaatsing mochten ze hun zegje doen. De speeltoestellen staan op een centraal gelegen graspleintje, waardoor dit meteen ook een ontmoetingsplek voor de buurt kan worden. Ouders kunnen er met elkaar een praatje kunnen slaan terwijl hun kinderen schommelen, glijden en klimmen. Het pleintje krijgt ook zijn eigen coach. Eén van de buurtbewoners zal als aanspreekpunt fungeren voor problemen omtrent netheid of veiligheid.

De realisatie van de speelplek in de Klimopwindestraat kost 15.000 euro en is de eerste in een reeks.

Tussen nu en eind juni komen de Rijselstraat (doorsteek naar de Kerkstraat), de Grote Markt, de Koekuit, Andante, de Lendakkerlaan in Lauwe en de Oostkaai aan de beurt.

Op de Grote Markt komt er tijdelijk een pop-upspeelplek met een groot speeltoestel, dat dan in het najaar definitief naar de Lendakkerlaan zal verhuizen. De speelplek aan de Oostkaai komt er op de vrijgekomen terreinen ter hoogte van de Leiewerken aan de Oostkaai. En zelfs de senioren worden niet vergeten, ook zij krijgen in woonzorgcentrum Andante hun eigen speelplek met fitnestoestellen.

Grote afwezige in de lijst met speelplekken is deelgemeente Rekkem. “Maar geen nood, er zullen ook nog speelprojecten in Rekkem volgen. Dat zal gebeuren in participatie met de buurten”, sust schepen van Publieke Ruimte Patrick Roose.

Vakantiegevoel in eigen stad

Het valt op dat er plots speelplekken zullen opduiken te midden in het stadscentrum. “Menen moet een kindvriendelijke stad worden. Terwijl de ouders op een terrasje genieten van een drankje, kunnen hun kinderen zich uitleven op de speeltoestellen”, weet burgemeester Eddy Lust, bevoegd voor Jeugd.

“Samen met de leverancier van de speeltoestellen hebben we in deze moeilijke coronatijd een tandje bijgestoken, zodat iedereen tijdens de komende zomer al meteen optimaal gebruik kan maken van deze forse investering”, vult schepen Roose aan. “Op die manier willen we de winkelas in onze stad ondersteunen en versterken en ook de heropstart van onze horeca alle kansen geven. De speelplekken kunnen deze zomer het vakantiegevoel in eigen stad versterken en moeten jonge gezinnen ertoe verleiden om naar het stadscentrum te komen.”

( CB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.