Pop-up Printbaar krijgt een vaste stek in de Astridlaan in Lichtervelde

Niek Devos in zijn PRINTBAaR. (foto Kurt) © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

PRINTBAaR opende in februari vorig jaar de deuren en viert straks dus de eerste verjaardag. In de bar/atelier kan je nog steeds je eigen ontwerp laten zeefdrukken, maar je kan er ook langs om gezellig iets te drinken. Al wil Niek Devos meer uitpakken met workshops.

Niek Devos blikt zeer tevreden terug op de eerste jaargang. En de interesse blijft groeien. “Ik probeer ervoor te zorgen dat de caféavonden ook plezante avonden zijn. Toen ik vorig jaar begon, had ik nog niet het vaste plan om tweemaal per week open te houden. Maar ik heb vrij vlug beslist om voor twee vaste avonden te gaan. De donderdagavond vind ik sowieso een leuke, rustige avond. Dat moet hier geen dancing of feestkot zijn, maar een rustige bruine kroeg waar aan de toog gebabbeld kan worden.”

Ook elders in de gemeente bloeit de horeca. “Er waait een nieuwe dynamiek door de gemeente. Dat is een goede zaak, al hoop ik dat er nog een plaats bij kan komen voor de jeugd. Iets tussen het jeugdhuis en volwassenencafés.”

De PRINTBAaR is dus geen doorsnee café, maar een creatieve ruimte waar ook workshops en zeefdrukinitiaties gegeven kunnen worden. Het atelier is toegankelijk voor mensen die iets met hun handen willen doen en van het zeefdrukken willen proeven, zelfstandig of onder begeleiding.

“Wat ik vorig jaar al van plan was maar er door de drukte niet echt van gekomen is zijn de initiaties waarbij mensen een eigen ontwerp op papier of op T-shirts kunnen zetten. Daar wil ik ook vaste momenten voor uittrekken, bijvoorbeeld op de tweede vrijdag of tweede zaterdag van de maand. Ik voel dat mensen daar wel op zitten te wachten en door dat aan te bieden, wordt de drempel al wat verlaagd.”

Circustent

Tal van groepen kwamen het voorbije jaar al langs om hun eigen ontwerp te (laten) zeefdrukken. “Van het eerste leerjaar tot professionele tekenaars en kunstenaars die hun idee op zeefdruk willen zien…”

Ondertussen zijn we bezig met een circustent die in Sri Lanka opgesteld zal worden en waar men mooie tekeningen op wil bedrukken. Pussy Riot, dat in 4AD in Diksmuide moest optreden en wiens merchandising uitverkocht was, wilde op een dag tijd nog 300 extra T-shirts laten drukken. Dat zijn leuke uitdagingen.”

“En bij een workshop zie ik graag de blijdschap als mensen hun eerste zeefdruk verwezenlijkten. En voor veel groepen is dat een aangename uitstap. Tot slot wil ik in de tuin ook graffitiworkshops aanbieden.” (BVL)

Van 31 januari tot 2 februari wordt er een verjaardagsprogramma voorzien. Meer info op de Facebookpagina van PRINTBAaR.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier