Pop-up kerkhof krijgt vaste stek op begraafplaats in Houthulst

Het mysterieuze pop-up kerkhof dat enkele maanden geleden plotseling opdook in de Broeken in Merkem en dat nog altijd niet werd ‘opgeëist’, krijgt een definitieve ‘rustplaats’ op de gemeentelijke begraafplaats van Houthulst.

Burgemeester Ann Vansteenkiste en schepen Jeroen Vandromme poseren op de gemeentelijke begraafplaats Ter Ruste in Houthulst,op de plaats waar straks het popup kerkhof een plaats krijgt. (Foto ACK)

Op 27 februari werd bekendgemaakt dat het mysterieuze popup kerkhof, dat aandacht vraagt voor de vele zelfmoorden bij jongeren, uit de Merkemse Broeken zou moeten verdwijnen. In een reactie stelde schepen Jeroen Vandromme dat er in de gemeente Houthulst voldoende locaties zijn om er het popup kerkhof te plaatsen. Nu is de beslissing gevallen: het krijgt een vaste stek op de gemeentelijke begraafplaats Ter Ruste in Houthulst.

“Het Agentschap Natuur en Bos wilde de stenen weg van hun grond”, legt schepen Jeroen Vandromme uit. “Na overleg besliste de provincie om de stenen aan het gemeentebestuur van Houthulst te schenken. De gemeente beloofde een passende locatie te zoeken. De keuze is gemaakt nadat de voorbije weken verschillende pistes werden onderzocht: de gemeentelijke begraafplaats van Houthulst, de weide bij de kapel van Langewade en de site van de Epernonbunker.”

In de Merkemse Broeken doken ploseling tientallen mysterieuze gedenkstenen op.
In de Merkemse Broeken doken ploseling tientallen mysterieuze gedenkstenen op.

Links van de ingang van de begraafplaats liggen twee grote stukken groen met zicht op schaapjes in een achterliggende wei. “Straks wordt hier nog eens het gras gemaaid en zullen er veldbloemen worden ingezaaid,” legt burgemeester Ann Vansteenkiste uit. “De stenen zullen hier optimaal tot hun recht komen. Dan kan er ook nog een plaat met een tekst en wat duiding bij worden geplaatst, en eventueel ook een bank waar bezoekers even kunnen bezinnen. De gemeentelijke begraafplaats heet nu Ter Ruste, omdat het een oase van groen en rust is. Door het pop-up kerkhof er een definitieve stek te geven, willen we als gemeente blijvend aandacht vragen voor de hoge zelfmoordcijfers en de nabestaanden een plaats van herdenking aanbieden.”

De gemeente Houthulst en de provincie West-Vlaanderen gaan ook in de toekomst blijven samenwerken rond zelfmoordpreventie, via sensibilisering in de buurt van het pop up kerkhof en via een preventiecampagne.

(ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.