Pop-art in SAM: “Indrukwekkend stukje muurkunst”

Kunst is cool en de leerlingen van het Sint-Aloysiuscollege in Menen hebben dit op een gigantisch creatieve manier duidelijk gemaakt. Letterlijk dan want in hun trappenhal hangt sinds kort een pop-art kunstwerk van 5 meter breed en 8 meter hoog. “De vraag was eenvoudig: doe eens iets met die muur. Het resultaat is zonder twijfel verbluffend!” Directeur Mathieu Dehaene is terecht trots op de prestaties van de leerlingen.

Directeur Mathieu Dehaene bij de kunstmuur. (foto CLL)
Directeur Mathieu Dehaene bij de kunstmuur. (foto CLL)

Het indrukwekkende stukje kunst, waar honderden leerlingen dagelijks aan voorbijkomen, werd niet op een week tijd in elkaar gestoken.

“Het idee ontstond eigenlijk een achttal jaar geleden”, verklaart de directeur. “De muur van de trappenhal had nood aan een opfrisbeurt en het leek ons een ideale manier om de leerlingen op een creatieve manier uit te dagen.”

“Per jaar werden vijf à zes leerlingen gekozen van wie we hun foto in rasechte pop-art stijl zouden gaan schilderen. De uiteindelijke bedoeling was om op die manier een enorm stukje muurkunst te verkrijgen, waarbij onze leerlingen centraal stonden. Het zijn trouwens ook de studenten zelf die, tijdens de lessen plastische opvoeding, de schilderijen hebben gemaakt.”

Acht jaar in ontwikkeling en nu pas opgehangen? “De afmetingen en hoogte van de hal speelden hierin een belangrijke rol”, pikt Mathieu in. “We konden niet zomaar even een ladder tegen de muur zetten. Praktisch was dat absoluut niet haalbaar. Dit jaar begonnen enkele opfrissingswerken waardoor we een stelling konden installeren. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om het schilderij zijn uiteindelijke plaats te geven.”

Reinert en Nicolas

Tussen de kleurrijke verzameling van gezichten zijn er twee die meteen in het oog springen.

“De schilderijen van zowel Reinert als Nicolas kregen er een prominente plaats in”, klinkt het. “Reinert was een oud-leerling die de erg ongelijke strijd tegen leukemie verloor.”

“Nicolas werd dan weer het slachtoffer van een tragisch verkeersongeval. Beide situaties hebben binnen de schoolmuren een diepe indruk gelaten en we vonden dit een passend eerbetoon aan deze twee kanjers.”

“Hun ouders hebben ons ondertussen al laten weten dat ze niet kunnen wachten om het enorme kunstwerk met eigen ogen te komen bewonderen.”

“Onze leerlingen maakten ook twee kleinere versies van die schilderwerken om aan hen te kunnen geven als een blijvend aandenken.”

Nog veel muren

Of het kunstig concept nog een vervolg zal krijgen, staat nog niet helemaal vast.

“Al is het wel duidelijk dat we nog heel veel muren hebben en we altijd wel ergens een ruimte aan het verfrissen zijn”, grapt de directeur.

“De leerlingen zijn alvast voldoende gemotiveerd om de schilderborstels opnieuw boven te halen. En het is natuurlijk iets helemaal anders dan de lessen wiskunde of fysica, waar ze niet altijd even enthousiast voor zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.