Poolse collega’s willen mysterieuze boodschap in aangespoelde fles ontrafelen

Radosław Grzanka en Sebastian Chyb bij de vindplaats van de fles langs het kanaal in Ingelmunster.© MI
Radosław Grzanka en Sebastian Chyb bij de vindplaats van de fles langs het kanaal in Ingelmunster.© MI
Redactie KW

Tijdens een wandeling langs het kanaal in Ingelmunster merkten Poolse collega’s Radosław Grzanka en Sebastian Chyb een fles op met een boodschap. Op het handgeschreven papiertje wordt gevraagd contact te nemen met Lieven en Annick Dewaele uit Lauwe. Alleen, die mensen wonen niet (meer) op het aangegeven adres.

Of scherven geluk brengen voor Radosław Grzanka (39) en Sebastian Chyb (40) valt af te wachten. Ze braken onlangs een fles om de boodschap die er in stak te kunnen lezen … Maar het briefje was aan de ‘lucky finder’ gericht.

“We waren onlangs op zondag aan het wandelen langs het kanaal. Even ons hoofd leegmaken tussen de drukke werkperiodes door”, doen de twee Polen, die in Ingelmunster verblijven terwijl ze in een Heuls bedrijf werken, hun verhaal. “We hadden nog wat brood over en wilden dit aan de eendjes op het kanaal voeren. Toen viel ons oog op een fles, ter hoogte van natuurreservaat Mandelhoek was dat. We zagen onmiddellijk dat er iets in zat.”

Het is de start van een mysterieus verhaal waarvan de afloop momenteel nog niet bekend is. Op het briefje in de fles prijkt een tekst in het Engels waarop vrij vertaald staat “Mijn vriendin en ik hebben zaken uitgeklaard, stuur dit briefje terug aub.” Daaronder prijken de gegevens Lieven en Annick Dewaele, Dronckaertstraat 5/9 in Lauwe, aangevuld met een datum van in 1988.

Wie kent Lieven en Annick?

Of de fles in Lauwe in de Leie werd gegooid en via de Leie in Ingelmunster belandde, of als er iets anders achter steekt, is tot op heden niet bekend. “We zijn naar dat adres in Lauwe geweest”, vertellen Radosław en Sebastian verder.

“Maar we werden er niet veel wijzer. De mensen die daar nu wonen kennen de namen van op het briefje niet. Ze wonen daar amper een negental jaar. Een andere buurtbewoner meldde dat er waarschijnlijk een zus van die Dewaele in Ingelmunster woont.”

Op die manier belandden de twee collega’s weer in Ingelmunster met hun zoektocht. Beiden zijn klant bij dagbladhandel Clip van Krista Roelens in de Bruggestraat. Toen ze haar tijdens een wandeling ontmoetten, deden ze haar het verhaal. Krista besloot mee op zoek te gaan.

“Ik heb in eerste instantie naar alle mensen uit Ingelmunster die Dewaele heten en ik kon vinden op Facebook, een bericht gestuurd. Daarna verruimde ik mijn zoektocht naar mensen die Lieven Dewaele heten in de hele provincie. Op één iemand na – die meldde dat hij het niet was – kwam er nog geen reactie. Het gaat ook over iets van ruim 30 jaar geleden. In al die jaren kan er veel gebeurd zijn. Misschien zijn die mensen zelfs niet meer samen? Ik boog me al over veel vragen hier in de krantenzaak, maar dit is toch echt wel een bijzonder verhaal”, glimlacht ze.

Samen met haar Poolse klanten hoopt ze toch de afloop van het verhaal te kennen.

(MI)

Wie meer info heeft of de personen Lieven en Annick Dewaele kent, kan contact opnemen met dagbladhandel Clip, Bruggestraat 53, Ingelmunster, 051 69 47 05.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.