Politiezones van Brugge en Damme/Knokke-Heist tekenen vergaand samenwerkingsakkoord

Redactie KW

In het stadhuis van Damme tekenden de burgemeesters en korpschefs van de politiezones Brugge en Damme/Knokke-Heist een protocol waarbij ze hun samenwerking officieel bekrachtigen en uitbreiden.

De politiekorpsen van Brugge en Damme/Knokke-Heist ondersteunen al langer waar nodig, maar deze samenwerking werd via de ondertekening van een protocol in het Stadhuis van Damme geofficialiseerd en ook uitgebreid.

Het akkoord werd ondertekend door burgemeester van Brugge Renaat Landuyt (SP.A), burgemeester van Damme Joachim Coens (CD&V) en burgemeester van Knokke-Heist Leopold Lippens (Gemeentebelangen). “De korpsen kunnen beiden autonoom alle opdrachten uitvoeren die van de lokale politie mogen verwacht worden, maar elk korps heeft zo zijn troeven waarvoor al een tijdje wederzijds bij elkaar wordt aangeklopt”, stelt Dirk Van Nuffel, korpschef van de politiezone Brugge. “Die samenwerking krijgt nu een formeel karakter.”

Volgens Steve Desmet, korpschef van de politiezone Damme/Knokke-Heist gaat het om het meest verregaande politionele samenwerkingsakkoord in de provincie West-Vlaanderen. Concreet zullen de beide korpsen de handen in elkaar slaan op strategisch vlak waardoor bijvoorbeeld vormingen gezamenlijk kunnen georganiseerd worden. Aanbestedingen voor overheidsopdrachten zouden ook samen kunnen uitgeschreven worden. Ook op operationeel vlak is de samenwerking voelbaar doordat bijvoorbeeld het Brugse korps zijn bijzonder bijstandsteam COBRA kan inzetten op het grondgebied van Knokke-Heist en Damme.

Anderzijds zal de de politiezone Damme/Knokke-Heist haar gespecialiseerde getrainde hondenkennel ook ter beschikking stellen van de Brugse collega’s. Ook mobiele camerasystemen zullen uitgewisseld kunnen worden en gespecialiseerde medewerkers, voor bijvoorbeeld personeelsbeheer of juridische zaken, zullen voor de beide korpsen kunnen ingezet worden. Een van de belangrijkste elementen uit het akkoord is dat bij dringende interventies in de grensgebieden van de zones ook zone-overschrijdend kan gewerkt worden. Dit uiteraard met als bedoeling om de aanrijtijden zo kort mogelijk te houden.

“Zo zal het in de praktijk mogelijk zijn dat een team van de politiezone Brugge een interventie doet in Sijsele, als het Brugse team het snelst kan aanwezig zijn”, verduidelijkt Dams burgemeester Joachim Coens. Volgens Brugs burgemeester Renaat Landuyt is deze afspraak om de ‘snelheid van interventie’ te verbeteren het voor de burger belangrijkste aspect uit dit protocol. Burgemeester Lippens van Knokke-Heist benadrukt dan weer dat de overeenkomst, in tijden waarin volgens hem de federale overheid karig is met ondersteuning, financieel erg interessant is doordat samenwerking resulteert in kostenbesparing.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier